Laulaja Sara Siipola kamppaili oman mielenterveyden kanssa – rankoista hetkistä syntyi esikoisalbumi: "Koin olevani hukassa"

7:17
Näin laulaja Sara Siipolan elämä on muuttunut julkisuuden myötä.

Laulajatähti Sara Siipolalle Kaunis kun itken -esikoisalbumi on päiväkirja omasta elämästä.

Rohkee sydän -kappaleellaan suomalaiset hurmannut laulaja Sara Siipola ei olisi muutama vuosi sitten voinut uskoa, että pian suomalaiset radiokanavat soittaisivat hänen kappaleitaan. MTV Uutisten haastattelussa laulaja ei peittele iloisuuttaan.

– Tuntuu epätodelliselta! Koen viimeinkin olevani oikea artisti. Voin esitellä kuulijoille, millainen artisti oikein olen, laulaja toteaa.

Kaunis kun itken -albumi hukuttaa kuulijansa melankolisten sävelien virtaan, jossa Siipolan ääni toimii pelastusrenkaana. Varsinkin avausraita Peto on sensuellinen kokemus, joka havahduttaa masennukseen viittaavilla lyriikoilla.

Saralle aihe ei ole tabu.

– Olen melankoliaan taipuvainen ihminen. Pienestä pitäen olen kamppaillut oman mieleni kanssa. Halusin hälventää ihmisten häpeää tällä biisillä.

Synkkä ajanjakso Siipolalle oli uran alkuvaihe, kun tulevaisuus näytti epävarmalta. Riittämättömyyden tunne ja usko omiin taitoihin oli koetuksella.

– Kipuilin aika paljon, miten pääsen musiikkialalle, koin olevani hukassa, artisti muistelee.

ADHD-diagnoosi oli suuri helpotus

Puhelias artisti joutuu useaan otteeseen kysymään haastattelun aikana, mitä häneltä on kysytty. Hän pahoittelee ja kertoo sen johtuvan tarkkaavuushäiriö adhd:sta, joka todettiin Saralla aikuisiällä.

Tarkkaavuus ja keskittymishäiriö vaikutti laulajan pärjäämiseen koulussa.

– En ollut koskaan hyvä koulussa. Jos olisit ollut luokallani, niin olisit varmaan huomannut minun adhd:n, 24-vuotias laulaja naurahtaa.

Osa nuoruuden synkistä ajatuksista on saattanut Saran mukaan johtua vielä silloin tunnistamattomasta adhd:sta. Hänen äitinsä oli löytänyt laulajan aikaisemmin tekemiä kappaleita, jotka pysäyttivät.

– Niissä lauluissa oli nuoreksi aika paljon synkkiä asioita. Miksei kukaan ymmärrä minua tai miksi en sovi joukkoon. Aloin itkemään, kun luin sanoituksiani.

Diagnoosin saaminen oli helpotus niin laulajalle kuin koko perheelle. Perheen tuki on ollut Saralle tärkeää alusta alkaen.

– Äitini itki, koska oli luullut olevansa huono äiti tai tehneensä jotain väärin.

– Olen avoimesti puhunut diagnoosistani tutuille. En häpeä sitä, koska se on osa minua, Sara toteaa.

Ei mikään hyssyttelijä

Monen muun artistin tavoin myös Sara on aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Näyttävien kuvien lisäksi Siipolalta irtoaa aika ajoin teräviä kommentteja, varsinkin silloin, jos aiheena on naisten oikeudet.

– Usein pohdin, että sanottaisiinko miehestä yhtä negatiivisia asioita kuin mitä naisesta?

Musiikkialalla miesten ja naisten välinen ero näkyy välillä Siipolan mielestä siinä, miten eri aiheista voidaan laulaa. Jos naisartisti käsittelisi aiheita samalla tavalla kuin miesräppäri, sanomista tulisi.

– Itse olen ollut siinä asemassa, että olen voinut kirjoittaa minulle tärkeistä aiheista kuten masennuksesta ja mielenterveydestä.

Vaikka levynjulkaisujuhlaa ei ollut mahdollista järjestää koronatilanteen vuoksi, Sara sai varsin unohtumattoman yllätyksen laulajana tunnetulta Kristiina Wheeleriltä, joka on ollut mukana sanoittamassa ja säveltämässä Saran esikoisalbumia.

– Kristiina laittoi minulle listan tavaroista, jotka minun pitäisi ottaa mukaan. Menin sitten Stockmannin kellon alle, missä hän odotti minua. Lopulta Kristiina johdatti meidät hotelliin, jossa meitä hemmoteltiin.

 – Ihmettelin kyllä vielä hotellissakin, mihin tarvitsen listassa mainittuja vihkoja ja tietokonetta. Kristiina totesi niiden olleen hämäystä, Sara naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja