Laukaa 20.6.2002

Tervetuloa Höyrylaiva S/S Uurastajan keittiöön Saravedelle. Miehet hoitelevat perinteisesti ajopuolen, muijat keittiön. Nyt saisit olla ENSIMMÄINEN MIES meidän valtakunnassamme. Minä, avopuolisoni Pekka ja appivanhemmat odottavat sinua laivakauden avajaisiin!

Tanja

(kaikki ohjeet kahdeksalle ruokailijalle)

Frittimuikut ja itämainen dippi

1 kg pieniä muikkuja
2 munaa
1,5 dl vehnäjauhoja
pullo olutta
1 rkl Maizenaa
suolaa
valkopippuria
1 l kasvisöljyä uppopaistamiseen

1. Tee ensin frittitaikina: Kaada kulhoon puoli pulloa olutta ja 1/2 dl vehnäjauhoja. Sekoita hyvin.
2. Erota kananmunista keltuaiset ja lisää ne kulhoon voimakkaasti sekoittaen.
3. Lisää kulhoon loput oluesta ja vehnäjauhoista sekä Maizena. Mausta suolalla ja valkopippurilla ja vatkaa taas voimakkaasti.
4. Lämmitä kasvisöljy korkeareunaisessa kattilassa kuumaksi (n. 160 astetta), Käytä kourallinen hyvin huuhdeltuja muikkuja frittitaikinassa ja uppopaista kunnes ne saavat rapean, kullankeltaisen pinnan. Nosta talouspaperille valumaan ja valmista seuraava satsi. Tarjoa dippikastikkeen kera.

dippi:

Sekoita pariin desiin soijaa kaksi pieneksi pilkottua chilipalkoa (siemenet poistettu). Mausta murskatulla valkosipulilla (pari kynttä) ja inkiväärillä (jauhekin käy, mutta pari senttiä tuoretta toimii paremmin).

Perunavartaat

1 kg uusia perunoita (keitettyjä tai raakoja)
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
suolaa
bambutikkuja

1. Pese perunat huolellisesti ja puolita ne.
2. Pujota yhteen vartaaseen neljä perunanpuolikasta mahdollisimman tasaiseksi riviksi.
3. Hiero perunoiden halkaisupintaan valkosipulia ja suolaa. Pirskottele päälle oliiviöljyä.
4. Grillaa esikeitettyjä perunoita n. 3-5 minuuttia per puoli, raakana grillattavat potut vaativat ainakin puolen tunnin pöhinät grillissä.

BBQ-vartaat kanasta ja possusta

6 luutonta ja nahatonta broilerin rintaa
1 kg porsaan ulkofilettä
1/2 pulloa valmismarinadia makusi mukaaan
1 rkl Worchester-kastikettta
2 rkl seesaminsiemeniä
tuoretta korianteria pilkottuna
bambutikkuja

1. Tee marinadi valmiskastikkeesta terästämällä sitä Worchesterilla.
2. Leikkaa lihat reilunkokoisiksi annospaloiksi ja keihästä kahdella bambutikulla niin, että ne pysyvät järeästi kiinni tikuissa.
3. Hiero lihojen pintaan marinadi, seesaminsiemenet ja vähän tuoretta, pilkottua korianteria.
4. Paista possuvartaita n. 7-8 minuuttia per puoli, broilerille pitäisi riittää minuutti pari vähemmän.
5. Koristele tuoreella korianterialla.

Mausteiset jauheliha kebabit

800 g paistijauhelihaa
tuoretta salviaa
2 tomaattia
1/2 rkl neilikkaa
1/2 rkl currya
1/2 rkl kuminaa
1/2 rkl kardemummaa
1/2 rkl paprikaa
bambutikkuja

1. Paloittele tomaatit ja poista siemenet. Pilko tomaatit pieniksi paloiksi.
2. Aseta jauheliha kulhoon ja vaivaa sekaan kaikki ainekset: mausteet, tomaatit ja lopuksi pieneksi silputtu tuore salvia (noin 10 lehteä). Sekoita taikina hyvin ja mausta vielä suolalla.
3. Muotoile taikinasta bambutikkuihin pitkulaisia 2-3 sentin paksuisia sikarinmuotoisia torpedoja.
4. Grillaa kerran kääntäen, noin 10-15 minuuttia (Hiilien voimakkuudesta riippuen).

Kasvisvartaat

1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
2 paprikaa

1. Pilko paprika reiluiksi siivuiksi, poista siemenet. Leikkaa siivut kolmioiksi. Pilko munakoisot ja kesäkurpitsat siivuiksi.
2. Pujota kasvikset vartaisiin ja grillaa noin 8-10 minuuttia.

Lue myös:

    Uusimmat