Mainos

Lauerma: Bockin surmaajan kaltaisille velvoitteista hoitoa

Mytologi Ior Bockin surmanneen miehen vapaaksi laskeminen koettelee suomalaisten oikeustajua. Tätä mieltä on myös psykiatrisen mielisairaalan vastaava ylilääkäri, tutkimusprofessori Hannu Lauerma.

Lauerma näkee heikkouksia seuraamusjärjestelmässä.

- Jonkinlainen lainsäädännön muuttaminen siten, että tällaisessa tapauksessa olisi olemassa velvoitteinen hoito, saattaisi olla hyvä, ylilääkäri Lauerma toteaa.

Lauerma lähettää viestiä eteenpäin tuoreelle oikeusministerille.

- Kyllä näkisin, että tästä on syytä käynnistää keskustelu, koska tällainen luonnollisesti kuohuttaa ihmisiä.

Bockin surmannut 29-vuotias intialaismies parani mielenterveyden häiriöistä kymmenessä kuukaudessa. Hän oli tekohetkellä syyntakeeton eli ymmärrystä vailla.

Surmatyö tapahtui viime syksyllä Helsingin Munkkiniemessä.

Oikeusministeri Henriksson niukkasanainen

Tuore oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ei ota kantaa yksittäistapaukseen, eikä siksi halua vastata kysymykseen laisäädännön muuttamisesta.

- En ota tässä nyt kantaa siihen, koska tätä yksittäistä asiaa en halua kommentoida. Totean kuitenkin, että tuomioistuin ja juristit ovat hyvin riippuvaisia siitä, mitä lääkärit sanovat henkilön syyntakeettomuuden tilanteesta, ministeri Henriksson sanoo.

Ministeri Henriksson korostaa, että tilanne on erittäin harvinainen. Hän ymmärtää, että ihmiset reagoivat kuohuttavan päätöksen jälkeen.

- Jos on tilanne se, että ihminen on terve, niin meidän oikeusjärjestys lähtee siitä, että terveitä ihmisiä ei laiteta mielisairaalaan, Henriksson sanoo.

Laurma: Salassapito ongelmallista

Lauerma on lukenut Ior Bockin murhaajasta tehdyn mielentilatutkimuksen ja pitää sen johtopäätöksiä uskottavina.

Sen sijaan hän pitää ongelmallisena, että mielentilatutkimukset ovat salassa pidettäviä.

- Ongelmana on se, että nämä tutkimukset eivät ole julkisia, jota ne olivat aikaisemmin. Salassapito tekee tästä tapauksesta keskustelemisen kovin vaikeaksi, koska viranomainen ei voi kertoa tämän lausunnon sisällöstä kuin korkeintaan viitteellisesti, Lauerma sanoo.

Oikeusministerin mukaan käytäntöä ei tule muuttaa.

- Tässä tapauksessa en näe syytä siihen, että lähdetään sille tielle. Mielentilatutkimus koskettaa ihmisen oikeuksia, Henriksson sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.