Mainos

Latvialaisnelikkoa epäillään 90 ihmisen salakuljetuksesta

Syyttäjä vaatii kovaa rangaistusta ihmissalakuljetuksenketjun keskiportaan organisaattoriksi epäillylle miehelle.

Latvialaismiehelle vaaditaan yhdeksää vuotta vankeutta. Hänen epäillään olleen mukana pyörittämässä salakuljetusvyyhteä, joka järjesti Suomeen liki 90 ihmistä.

- Kyse on järjestäytyneestä toiminnasta, sillä reitti ja toimintatapa on ollut kaikilla kerroilla sama, perusteli kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen.

Valtaosa salakuljetetuista oli irakilaisia ja afganistanilaisia. Heidät kuljetettiin Suomeen Venäjän, Valko-Venäjän ja Baltian kautta joulukuun 2008 ja syyskuun 2009 välisenä aikana. Hämäläisen mukaan suurin osa heistä on hakenut Suomesta turvapaikkaa.

- Tämä on ylivoimaisesti suurin ihmissalakuljetusjuttu Suomessa.

Syyttäjä vaatii neljälle latvialaiselle tuomiota yhteensä 31:stä törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä. Jutun käsittely alkoi tänään Helsingin käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla. Pääkäsittely alkaa marraskuun alussa.

Liigassa perhesuhteita

Latvialaismies kiistää olleensa vyyhdessä organisaattorina tai olleensa esimiesasemassa kolmeen muuhun syytettyyn nähden. Sen sijaan hän on myöntänyt olleensa järjestämässä salakuljetettavien kuljetuksia Latviasta Suomeen. Hän myöntää saattaneensa itsekin neljällä eri kerralla Suomeen yhteensä 11 henkilöä. Muilla kerroilla saattajiksi epäillään kolmea muuta syytettyä.

Nämä kolme naista ovat myös latvialaisia. Yksi heistä on esitutkinnan perusteella nelikon pomoksi syytetyn vaimo ja toinen sisar. Vaimolle vaaditaan kuutta vuotta ja sisarelle viittä vuotta vankeutta. Kumpikin myöntää olleensa järjestämässä laittomia maahantuloja, mutta kiistävät osan syytteistä. Sisko esimerkiksi kiistää tuolloin tienneensä toimineensa osana järjestäytynyttä rikollisorganisaatiota.

Kolmas nainen kiistää kaikki syytteet. Hänelle syyttäjä vaati kahta vuotta.

- Useat näistä kuljetettavista ovat kertoneet maksaneensa 8000-10 000 dollaria Afganistanissa jollekin henkilölle siitä, että heidät tuodaan Eurooppaan, Hämäläinen sanoo.

Rikoshyödyksi syyttäjä arvioi reilut 600 000 euroa.

Syyttäjän mukaan ihmisten kuljetukset on järjestetty Moskovassa toimineen henkilön toimeksiannosta. Hänet on vangittu poissaolevana.

(MTV3 - STT)

Katso Päivi Taljan juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.