Mainos

Lätkätappelu puhuttaa: Kaukalossa eri säännöt kuin kadulla

Viime lauantain joukkotappelu jääkiekko-ottelussa Pelicans-HIFK on käynnistänyt vilkkaan keskustelun kaukaloväkivallasta.

Tällä hetkellä poliisi selvittää, aloitetaanko asiassa esitutkinta. Yleensä jääkiekkotappelut eivät johda syytteisiin, sillä niiden katsotaan kuuluvan pelin luonteeseen.

Lauantain ottelu oli kuitenkin poikkeuksellinen, sillä kentältä ajettiin kaikkiaan ulos 14 pelaajaa sekä molempien joukkueiden päävalmentajat. Jäähyjä jaettiin SM-liigan ennätysmäärä, yhteensä yli 400 minuuttia.

Vaikka ottelu oli monen mielestä jopa ällöttävää katseltavaa, soveltuu rikoslaki vain harvoin jääkiekkotappeluihin. Jos pelaaja pelaa jääkiekkoa SM-liigaassa, on hän tietyllä tapaa suostunut pelin kovaan luonteeseen.

– , SM-liiga eroaa esimerkiksi koulussa tai armeijassa pelattavasta jääkiekko-ottelusta: koulussa ja armeijassa ottelussa on pakko olla mukana, mutta SM-liigassa se on vapaaehtoista. Siellä otteet, jotka ovat kaukalon ulkopuolella rangaistavia, ovat sallittuja – vaikka olisivatkin jäähyyn johtavia, kertoo urheiluoikeuteen erikoistunut professori Heikki Halila Helsingin yliopistolta.

Halilan mukaan tilanne on toinen, jos tapahtuma ei ole ennakoitavissa. Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin, jos joku on makaamassa jäällä kaaduttuaan tai tultuaan taklatuksi ja joku toinen lyö sitten mailalla päähän.

– Sitten taas tappelu, jossa molemmat osapuolet lyövät hanskat jäähän syystä tai toisesta tai haluavat vain näyttää show:ta, sellaiseen ei rikoslaki hevin sovellu.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola on tuominnut lauantain tapahtumat. Hänen mukaansa tilanne vaikutti siltä, että valmentajat olisivat käskyttäneet pelaajia tappelemaan.

Poliisi selvittää nyt omasta aloitteestaan, täyttyykö tapauksessa rikoksen tunnusmerkistö. Myös yksi yksityishenkilö on tehnyt tappelusta tutkintapyynnön poliisille.

Katso Pekko Ylösen juttu (Seitsemän uutiset 28.11.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.