Latinalaisen Amerikan maat kinaavat edelleen YK-edustuksesta

Venezuela, Guatemala ja Bolivia taistelevat paikasta YK:n turvaneuvostossa. Venezuela on ilmoittanut luopuvansa ehdokkuudesta vain, jos Yhdysvaltain tukema vastaehdokas Guatemala tekee samoin. Nyt maat ovat ehdottaneet tilalleen Boliviaa tai Costa Ricaa.

Latinalaisen Amerikan maat etsivät edelleen ratkaisua kiistaan YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvasta jäsenestä. Bolivia ilmoittautui ehdokkaaksi sen jälkeen kun Venezuela ja Guatemala jäivät vaille tarvittavaa kannatusta 35:ssä YK:n yleiskokouksen äänestyksessä.

Bolivian presidentti Evo Morales sanoi eilen, että Venezuelan presidentti Hugo Chavez olisi jo päättänyt vetäytyä kisasta ja ehdottanut hänelle Bolivian astumista Venezuelan tilalle.

Venezuelan ulkoministerin Nicolas Maduron mukaan maa voisi harkita kisasta vetäytymistä vain jos kilpakumppani Guatemala tekee samoin ja Yhdysvallat lakkaa painostamasta YK:n jäsenvaltioita Venezuelaa vastaan. Maan YK-lähettiläskin torjui Moralesin puheet osittain.

- On olemassa monia mahdollisia ratkaisuja. Tutkimme nyt niitä, totesi Francisco Arias Cardenas.

Chavez tunnetaan tulikivenkatkuisena presidentti George W. Bushin arvostelijana, ja Venezuela on syyttänyt Yhdysvaltoja turvallisuusneuvostojäsenyytensä torpedoimisesta. Tarkkailijoiden mielestä Chavez voisi julistaa liittolaismaa Bolivian valinnan moraaliseksi voitoikseen.

Guatemalan ulkoministeri Gert Rosenthal vakuutti puolestaan, ettei maalla ole aikomusta vetäytyä kamppailusta. Maan YK-suurlähettiläs esitti kompromissiratkaisuksi Costa Ricaa.

YK:n yleiskokouksen on määrä äänestää asiasta jälleen tänä iltana. Tähän mennessä Guatemala on voittanut äänestykset yhtä lukuunottamatta, mutta se ei ole saanut tarvittavaa kahden kolmasosan enemmistöä.

Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen edustuksesta turvallisuusneuvostossa on väännetty tiukasti kättä ennenkin. Vuonna 1979 Kuuba ja Kolumbia äänestyttivät yleiskokousta 154 kertaa. Kompromissiehdokkaana paikan sai Meksiko. Turvallisuusneuvostossa on viisi pysyvää ja 10 vaihtuvaa jäsentä kaksi vuotta kerrallaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat