Latasitko Facebook Messengerin? Sinunkin tekstiviesti- ja puhelutietosi voivat olla tallennettuna vuosien ajalta

Näin selvität mitä Facebook tietää sinusta 2:22

Facebookin väitetään keränneen käyttäjien tekstiviesti- ja puhelutietoja jopa vuosien ajalta Android-laitteista. Monet Facebook-käyttäjät ovat raportoineet havainnostaan Twitteriin.

Yllä olevalla videolla: Tästä Facebook-skandaalista on kyse.

Asiasta kertoo muun muassa The Verge. Lehden mukaan tekstiviestien ja puhelutietojen tallennukset vaikuttaisivat koskevan vain Android-käyttäjiä, sillä iOS-laitteiden yksityisasetukset ovat tiukemmat.

Facebookin väitetään keränneen käyttäjien tekstiviesti- ja puhelutietoja jopa vuosien ajalta Android-laitteista. Monet Facebook-käyttäjät ovat raportoineet havainnostaan Twitteriin.

Asia ilmeni käyttäjien tarkistaessa yhtiön heistä keräämiä tietoja Cambridge Analytica -yhtiöön liittyvän käyttäjäkohun jälkeen. Cambridge Analytica sai viitisenkymmenen miljoonan Facebook-käyttäjän henkilökohtaisia tietoja vuonna 2014 eräältä tutkijalta ilman Facebookin lupaa.

Tallensi metadataa

Nyt Facebook-käyttäjät ovat kertoneet löytäneensä kuukausia tai jopa vuosia puheluhistoriaa heidän Facebook-historiasta.

Tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, ettei yhtiö ole tallentanut tekstiviestien ja puheluiden sisältöä, vaan metadataa eli esimerkiksi puhelun soittoajan ja vastaanottajan.

Ars Technica -lehden mukaan tallentuneet tiedot ovat ilmeisesti peräisin Facebookin Messenger-sovelluksesta. Facebook on lehden mukaan jo vuosia suositellut Android-käyttäjille Messengeriä oletussovelluksena tekstiviesteille. Tämän lisäksi Facebook on pyytänyt lupaa käyttäjien yhteystietoihin, tekstiviesti- ja puheluhistoriaan.

Facebookin sunnuntaisessa blogissa yhtiö selvensi, miten datan kerääminen toimii. Yhtiö huomauttaa, ettei se kerää käyttäjien tietoja ilman lupaa. Yhtiön mukaan esimerkiksi yhteystietojen keräämisellä pyritään auttamaan ihmisiä löytämään yhä enemmän tuttuja sosiaalisesta mediasta.

Lähteet: The Verge ja Ars Technica

Lue myös:

    Uusimmat