Mainos

Lasten oikeuksista uusia sopimuksia

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on allekirjoittanut kaksi kansainvälistä sopimusta, jotka tähtäävät lasten oikeuksien parantamiseen. YK:ssa allekirjoitettujen sopimusten tarkoituksena on suojata lapsia mm. sotilaiksi joutumiselta.

Allekirjoitetut sopimukset tuovat ensi kertaa selkeästi julki mm. lasten oikeuden osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon. Lapsisotilaiden käytöstä uusiin sopimuksen osiin kirjattiin ikärajaksi 18 vuotta. Kenenkään sitä nuoremman ei pitäisi joutua taistelemaan sodissa tai muissa väkivaltaisissa yhteenotoissa.

Lisäksi jokaisella maailman lapsella tulisi olla oikeus koulutukseen ja terveydenhoitoon. Sopimuksessa muistutetaan myös, että lapsia ei saisi käyttää taloudellisesti tai seksuaaliseksi hyväksi.

Yhdysvallat oli kahdeksas uudet sopimukset allerkirjoittanut maa. Pohjoismaista sopimukset ovat allekirjoittaneet Norja ja Ruotsi.

YK:n lasten oikeuksien sopimuksen ratifioineet maat ovat taistelleet lasten oikeuksista elää lasten elämää jo yli kymmenen vuoden ajan. Näiden 191:n maan joukosta ovat puuttuneet tähän saakka Yhdysvallat ja Somalia. Yhdysvallat tosin allekirjoitti sopimuksen vuonna 1995, mutta ei ratifioinut sitä, sillä kongressissa oltiin huolissaan mm. siitä, että sopimus saattaisi loukata lasten vanhempien oikeuksia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.