Lasten ja nuorten harrastustoiminta pääsee jatkumaan pääkaupunkiseudulla – "Toiminnan järjestäjillä on nyt valtavan suuri vastuu"

38:48
Helsingin, Espoon, Vantaan ja kaupungit tiedottivat harrastustoiminnan jatkamisesta keskiviikkona.

Lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoitusten purku alkaa asteittain Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän linjaamat uudet toimintaohjeet tulevat voimaan helmikuun alusta.

Pääkaupunkiseudun kunnissa alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta saa jatkua rajatusti ja erityisiä turvallisuusohjeita noudattaen helmikuun 1. päivästä alkaen.

Muita nykyisiä yleisö- ja kokoontumisrajoituksia koronakoordinaatioryhmä päätti jatkaa helmikuun loppuun asti. Kaikki yli kymmenen hengen kokoontumiset on pääkaupunkiseudulla edelleen kielletty.

Nuorten harrastustoiminta tekee tässä poikkeuksen. Toiminnassa on noudatettava viranomaisten antamia terveysturvallisuusohjeita. Näiden rikkominen voi johtaa tilavarausten perumiseen tai toiminnan keskeyttämiseen. Otteluita, kilpailuita, turnauksia, esityksiä tai tapahtumia ei saa edelleenkään järjestää.

Harrastustoiminnan on perustuttava ennakkoilmoittautumiseen, minkä myötä tilat avataan ryhmille vain varattuja vuoroja varten, ei avoimelle käytölle. Ryhmän koko on mitoitettava niin, että osallistujat voivat säilyttää turvavälin. Yli 12-vuotiailta edellytetään kasvomaskien käyttöä. Vanhemmat ja muut harrastuksiin saattajat eivät saa tulla sisätiloihin, mutta alle kouluikäisten osalta tähän voidaan tehdä erityisjärjestelyitä.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori perusteli rajoitusten purkua keskiviikon tiedotustilaisuudessa.

– Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa asuu yhteensä noin 250 000 alle 20-vuotiasta. Tämä on 21 prosenttia näiden kaupunkien väestöstä. Heidän hyvinvointinsa varmistaminen on kaupungeille kohtalonkysymys, Valavuori kommentoi.

– Rajoitustoimet ovat lisänneet lasten ja nuorten ahdistusta ja stressiä. Näin raportoivat niin opiskelijaterveys, nuorisotyö, opettajat kuin lastensuojelukin.

– Erittäin huolestuttavaa on, että lasten ja nuorten liikkuminen on vähentynyt koronapandemian aikana merkittävästi, jopa kymmeniä prosentteja tilanteessa, jossa lasten ja nuorten liikkumattomuus on jo tätä ennen ollut vakava yhteiskunnan ongelma, Vapaavuori jatkoi.

Koordinaatioryhmä on todennut, että lasten ja nuorten urheilussa tartuntamäärät ovat myös olleet hyvin vähäisiä pandemian aikana. Tilannetta kuitenkin seurataan jatkuvasti, ja rajoitustoimia voidaan tarvittaessa kiristää.

– Nyt kun lasten ja nuorten osalta avaamme mahdollisuutta harrastustoimintaan, on toiminnan järjestäjillä valtavan suuri vastuu erityisten turvallisuusohjeiden noudattamisesta, Vapaavuori lisää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja