Mainos

Lasten hyvinvointi kääntymässä laskuun

Lasten hyvinvointi on kohentunut sadan vuoden ajan. Nyt näyttää, että hyvinvointi on yhä vähäisempää ja suunta mahdollisesti alaspäin.

Ensimmäisen kerran sataan vuoteen lasten hyvinvoinnin kehitys saattaa kääntyä laskuun. Tätä mieltä on tutkimusprofessori Matti Rimpelä. 70- ja 80-luvun hyvin elinolojen ja palvelujen vaikutukset näkyvät vielä lapsissa mutta käännettä huonompaa ennakoivat masentuneisuus, päihteiden runsas käyttö ja yleinen turvattomuus.

Lasten ruumiillinen hyvinvointi on kehittynyt suotuisasti koko sen sata vuotta kun tutkittua tietoa on ollut saatavissa. Kuolleisuus on kaiken aikaa vähentynyt, samoin vakavat taudit, poikkeuksina diabetes, astma ja allergiat, jotka lisääntyvät ja uusina lapsilla ja nuorilla yleistyvät niska- ja selkäoireet. Tällä vuosikymmenellä on ensimmäistä kertaa saatu viitteitä siitä, että sadan vuoden hyvä kehitys on taittumassa.

Sosiaali- ja terveystutkimuskeskus Stakesin laajan tilastoraportin mukaan lasten mielenterveyden puolella ongelmat näyttävät kasvaneen. Esimerkiksi masennuksen takia lapsia tulee hoitoon yhä enemmän ja masennukset ovat vaikeampia kuin aiemmin. Huumeiden ja runsas alkoholin käyttö ovat myös yhä yleisempiä varhaisnuoruudessa. Lasten hyvinvointiin vaikuttavat myös sosiaaliset suhteet, jotka nekin ovat keskimaäärin yhä huonommassa jamassa. Perheet ohenevat ja ovat yhä vaihtuvampia. Lapset eivät myöskään saa koulusta enää samaa turvaa kasvulleen kuin ennen. Tutkimusraporttiin kaivataankin enemmän tietoja mm. koulukiusaamisesta ja oppimisvaikeuksista lasten todellisten elinolojen selvittämiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.