Lasten astioissa raskasmetalleja

Lapsille tarkoitetuista kipoista ja kupeista saattaa liueta liikaa raskasmetalleja.

Joissain ulkomaisissa, iloisen värikkäissä ja keraamisissa lasten astioissa lyijyn sekä kadmiumin pitoisuudet on todettu korkeiksi. Tieto ilmenee Elintarvikeviraston tutkimuksesta, josta kerrotaan huomenna ilmestyvässä Kuluttaja-lehdessä.

Elintarvikevirasto tutki kaikkiaan 50 lasten astia-settiä ja ruokailuvälinettä. Liikaa raskasmetalleja irtosi neljästä mukista ja kahdeksasta lautasesta, jotka olivat keraamisia ja ulkomailta tuotuja.

-Lastenastioissa oli eniten lyijyä ja kadmiumia. Lisäksi astioissa voi olla kobolttia ja kuparia. Tämä liittyy väreihin ja lasitukseen, kertoo erikoistutkija Anja Hallikainen Elintarvikevirastosta.

Vaikka joistakin astioista raskasmetalleja liukeni roimasti sallittua enemmän, ei vanhemmilla ole Hallikaisen mukaan syytä huoleen. -Vanhemmilla ei ole mielestäni hätää, vaikka lapsi olisikin syönyt tällaisista astioista. Muuten Suomessa lyijyaltistus on kaiken kaikkiaan erittäin vähäistä, Hallikainen kertoo.

Eniten pitoisuusrajoituksia ylitti indonesialainen United Labelsin valmistama Peanuts Breakfast Set, jossa on Ressu-kuvioita. Sloveniassa valmistetut Ideal Home Rangen as get -astiat olivat laadultaan epätasaisia eli joidenkin astioiden pitoisuudet olivat liian korkeita. Lisäksi italialainen Ceramica Quandrifoglion valmistama Disney Donald Duck Mug Europa -muki sekä saksalainen Simsala Grimm -muki olivat määräysten vastaisia.

Maahantuojat ovat ilmoittaneet vetävänsä nämä tuotteet pois markkinoilta. Astioita ostaneet voivat palauttaa ne takaisin kauppaan.

Kotimaisissakin kipoissa ylityksiä

Elintarvikevirasto on tutkinut aikaisemmin myös suomalaisten yritysten valmistamia keramiikka-astioita. Tutkimuksessa tarkasteltiin tummia ja voimakkaan värisiä kippoja ja kuppeja. Muutamista astioista löytyi niin korkeita kupari- ja kobolttipitoisuuksia, että jopa tutkijat olivat yllättyneitä.

-Löysimme kotimaisista astioista korkeita pitoisuuksia, kun tutkimme pikkupajojen tuotteita. Korkeat pitoisuudet johtuivat ilmeisesti valmistusvirheestä, mutta nyt ongelma on laitettu kuntoon ja tarkastettu, Hallikainen kertoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat