Mainos

Laskettelukausi yrittäjän näkökulmasta: "Aika karmealta näyttää"

Vähäluminen talvi on saanut laskettelukeskukset helisemään. Varsinkin etelän keskukset joutuvat pyörittelemään peukaloitaan odotellessaan lumen tuloa. Jos jouluksi mielii rinteeseen, kannattaa suunnata pohjoiseen, arvioi jyväskyläläisen Laajavuoren omistaja Hannu Tolvanen.

Vihdin Ski Centerissä on saatu auki lumetettu latu ja yksi lasten rinne, jossa riittää ruuhkaa. Lumetettu maastohiihtolatu avautui jo melkein kuukausi sitten. ja ollut siitä lähtien hyvässä kunnossa.

Nummi-Pusulassa sijaitsevassa Alhovuoren laskettelukeskuksessa ei vielä ole käytössä vielä ainuttakaan rinnettä.

– Lämpöä on. Harmi, työmiehet tuolla odottavat, että pääsisivät lumettamaan rinteitä, sanoo Alhovuoren toimitusjohtaja Tom Puusa.

Keski-Suomessa lunta on kymmenisen senttimetriä. Laajavuoressa on avattu noin neljän kilometrin mittainen luistelutyylin latu, mutta ei yhtäkään rinnettä. Kuopiossa Puijon rinteet odottelevat vielä lunta saadakseen ensimmäisen rinteen auki.

Puijon rinteiden omistaja Petri Soininen arvioi, että ensimmäinen rinne avautuu tapaninpäivänä, Tolvanen taas veikkaa, että Laajavuorella lasketellaan vuoden viimeisinä päivinä.

Pohjoisessa jo vähän talvitunnelmaa

Pohjoisessa Rukalla ja Levillä sukset voi jo laittaa jalkaan, ja niillä pääsee liukumaan muuallakin kuin tasaisella maalla.

Rukalla luonnonlunta on noin kaksikymmentä senttiä ja avoinna on toistakymmentä rinnettä, kertoo Rukan toimitusjohtaja Matti Parviainen. Leviltä lunta löytyy peräti 40 senttiä. Keskuksen 45 rinteestä on avattu tähän mennessä kahdeksan.

– Jouluun mennessä laskettelijat pystyvät kiertämään tunturin ympäri, tai ehkä jo ensi keskiviikkoon mennessä. Kelkkailu ja hiihto onnistuvat myös, sanoo Levin toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

Kausi jää pohjoisessakin kuukauden viime vuotta lyhyemmäksi

Vihti Ski Centerin rinnetoimintajohtaja Sami Uotilan mukaan kuluva laskettelukausi näyttää keskuksen pyörittäjän näkökulmasta "aika karmealta". Myynnit jäävät pieniksi verrattuna viime vuoden sensaatiomaiseen joulukuuhun. Rankimmin talven viivästyminen koettelee pieniä keskuksia.

Alhovuoren Puusa ei ole vielä menettänyt toivoaan, koska pääsesonki ajoittuu joka vuosi tammi-, helmi- ja maaliskuulle, jolloin rinteisiin pyyhältävät hiihtolomalaiset. Laajavuoren Tolvanen luottaa myös siihen, että vilkasta tulee heti, kun kausi saadaan aluilleen. Tähän saakka tilanne on tosin näyttänyt surkealta.

Rukalla kausi jäi kuukauden lyhyemmäksi kuin tavallisesti: kun se yleensä alkaa lokakuun puolessa välissä, jouduttiin nyt odottelemaan rinteeseen pääsyä marraskuun puoleenväliin. Pohjoisen vahvuutena on etelää pidempi kausi – Levillä rinteet suljetaan yleensä vasta äitienpäivänä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.