Mainos

Lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia vaikea torjua ennalta

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvia seksuaalirikoksia on vaikea ehkäistä ennalta, arvioi asiantuntija.

Lääkintöneuvos Helena Vorma sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että viranomaisten on lähes mahdotonta tavoittaa mahdollisia rikoksentekijöitä ennen rikollista tekoa. Vorman mukaan edes ennalta ehkäisevä hoito ei torjuisi rikollisuutta.

- Pedofiliassa on yleensä kysymys siitä, että ihmisellä on sellaisia mielikuvia ja haluja, joita hän ei koskaan elämänsä aikana toteuta. Kysymys siitä, pystytäänkö ehkäisemään tulevaa rikollisuutta, on epäselvempi. Hoitoonhan hakeutuvat ne henkilöt, jotka ovat huolestuneita ajatuksistaan. Henkilöt, joita heidän halunsa eivät huolestuta, eivät hakeudu hoitoon, tai eivät ota näitä asioita puheeksi, jos muista syistä tulevat hoidon piiriin.

Saksassa hoitoa on tarjolla

Julkisuudessa kummeksuttiin alkusyksystä sitä, ettei Suomessa ole saatavilla pedofiileille suunnattua ennalta ehkäisevää hoitoa. Suomessa hoitoa antaa vain seksuaalista hyvinvointia edistävä Sexpo-säätiö, joka järjestää ennaltaehkäisevää apua pedofiileille seksuaalineuvonnan ja -terapian muodoissa. Sexpon mukaan sen palveluihin ohjautuu lähes viikoittain asiakkaita, jotka ovat huolissaan omista seksuaalisista taipumuksistaan tai fantasioistaan.

Sexpo on lisäksi pyrkinyt rakentamaan Suomeen pedofiileille tarjottavaa ennaltaehkäisevää hoitoa yhdessä Åbo Akademi kanssa vuodesta 2010 lähtien. Toistaiseksi riittävää rahoitusta hoidon käynnistämiseksi ei ole saatu.  Ennaltaehkäisevään hoitoon on haettu mallia Saksasta, jossa pedofiileille on tarjolla ennaltaehkäisevää hoitoa.

- Meillä ei ole esimerkiksi ryhmämuotoisia hoito-ohjelmia, niin kuin joissain muissa maissa on. Syy liittyy siihen, että meillä on niin vähän henkilöitä, jotka tällaisiin ryhmiin hakeutuisivat. Lisäksi Suomi on maantieteellisesti laaja maa, joten joudumme miettimään sitä, miten sitä tarjottaisiin joka puolella Suomea, Vorma sanoo.

Lääkintöneuvos Vorman mukaan Suomessa erityisen ennaltaehkäisevän hoidon perustamista on hidastanut myös tutkimustiedon puute.

- Jotta voitaisiin seurata, miten ennaltaehkäisevä hoito auttaisi, tarvitsemme riittävästi ihmisiä, jotka saavat ennaltaehkäisevää hoitoa. Samalla tarvitsisimme riittävästi ihmisiä, joilla on jokin muu hoito ja sen seuranta. Vasta sillä perusteella saadaan tieto siitä, onko ennaltaehkäisevä hoito tehokasta vai ei.

Turussa Åbo Akademissa kehitetään parhaillaan testiä, jonka tavoitteena on löytää tuomituista seksuaalirikollisista ne, joilla on riski uusia rikos vankilasta vapauduttuaan. Testin avulla heidät voitaisiin ohjata hoitoon.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.