Mainos

Lapsiasiavaltuutettu vaatii: 8-vuotiaan surmajuttu tutkittava laajasti

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula vaatii laajaa, puolueetonta tutkintaa 8-vuotiaan tytön kuolemaan Helsingissä johtaneesta tapauksesta.

– Rikostutkinnan ja oikeuskäsittelyn lisäksi on arvioitava laajemmin eri viranomaisten toimintatapoja sekä yhteistyön toimivuutta. Laajemmasta tutkinnasta voitaisiin ottaa opiksi ja uudistaa lapsi- ja perhepalveluiden toimintamallia, ammattilaisten koulutusta ja tarpeen mukaan myös lainsäädäntöä niin että vastaava ei pääsisi toistumaan, Aula korostaa.

– Tämän tapauksen laajempaa tutkintaa puoltaa se, että poikkeuksellisen monet viranomaiset olivat jo asian kanssa tekemisissä, lapsiasiavaltuutettu perustelee.

Kukaan ei onnistunut saamaan 8-vuotiaan luottamusta

8-vuotiaan tytön kuolemaan Helsingissä viime toukokuussa johtaneesta tapahtumien kulusta on kerrottu julkisuudessa rikoksen oikeuskäsittelyn yhteydessä.

Lastensuojelun lisäksi tilanteeseen oli kytkeytynyt tytön vanhempien eron jälkeinen huoltajuusratkaisu. Lapsen oirehtimista oli arvioitu terveydenhuollossa. Koulu oli ottanut yhteyttä lastensuojelun sosiaalityöhön. Lapsi oli ollut sijoitettuna sijaishuollon yksikössä.

– Viranomaisten toimista huolimatta, kukaan heistä ei ole päässyt lapsen kanssa sellaiseen luottamukselliseen vuorovaikutukseen, että hän olisi kertonut kotona kokemastaan kaltoinkohtelusta. Kokonaisuus ei hahmottunut yhdellekään toimijalle, lapsiasiavaltuutettu toteaa.

Valtiovallan otettava vastuuta arvioinnista

Suomessa on paljon laadukasta lastensuojelua mutta on myös parantamisen varaa. Lastensuojelun laatua pitäisi lapsiasiavaltuutetun mielestä arvioida säännönmukaisesti. Näin ei nykyisin tehdä.

– Valtiovallan tulee ottaa arvioinnin järjestämisestä vastuu, lapsiasiavaltuutettu vaatii.

Lapsiasiavaltuutettu korostaa, että lastensuojelun toimintatavoista pitää kyetä myös julkisesti keskustelemaan ilman että viranomaiset heti pakenevat salassapidon suojamuurin taakse.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.