Lapsiasiavaltuutettu kritisoi voimakkaasti karanteenikäytäntöjen muutosta – näin eriarvoiseen asemaan se voi perheet asettaa

1:21
Katso yllä olevalta videolta lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen esimerkki, miten karanteenikäytäntöjen muutos voi asettaa perheet eriarvoiseen asemaan!

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kritisoi voimakkaasti pääkaupunkiseudun kuntien päätöstä muuttaa karanteenikäytäntöjä.

MTV:n Uutisaamun haastattelussa olleen Pekkarisen mukaan lapset ja perheet ovat "suuren hämmennyksen vallassa" pohtiessaan, onko kouluissa turvallista olla.

– Itse ainakin olen luottanut paikallisten viranomaisten päätöksiin siinä, että he osaavat arvioida koulujen terveysturvallisuuden. Tällä hetkellä en ole ihan varma, päteekö tämä olettamus ihan joka kunnassa.

Lapsiasiavaltuutettu toteaa, että karanteenikäytäntöjen muutoksen myötä koronaan sairastuneille lapsille ei välttämättä muodostu oikeutta etäopetukseen eikä lasten vanhemmille oikeutta karanteenipäivärahaan.

– Meihin on oltu paljon yhteydessä siitä, että perheet kokevat tämän tilanteen hyvin hankalaksi, että heillä on kotona sairas lapsi, joka ei välttämättä ole voimakasoireinen ja voi olla, että kotitestissä on havaittu positiivinen korona. He eivät pääse viralliseen testiin, jolloin vanhemmille ei myöskään muodostu oikeutta jäädä kotiin lapsen kanssa, ja lapselle ei välttämättä järjestetä etäopetusta.

– Tämä on hyvin eriarvoistavaa perheiden ja lasten kesken, Pekkarinen toteaa.

Pekkarisen mukaan kouluissa voi olla tilanteita, joissa esimerkiksi kaksi sairastunutta oppilasta on saanut virallisen karanteenipäätöksen ja he saavat etäopetusta, mutta samaan aikaan voi olla kaksi lasta, jotka ovat vain omaehtoisessa karanteenissa eivätkä sen vuoksi saa etäopetusta.

– Tämän tyyppisiä tilanteista ei pitäisi päästä tällaisessa poikkeustilanteessa syntymään. Nyt pitäisi ehdottomasti huolehtia siitä, että oikeus opetukseen järjestyy.

Pekkarinen ottaa kantaa myös mahdolliseen koulujen sulkemiseen tarvittaessa.

– Koulujen sulkeminen on sellainen, jota pitäisi uskaltaa ja pystyä tekemään sellaisessa tilanteessa, missä epidemiatilanne on erittäin paha. Ja ne pitäisi tehdä paikallisesti.

Katso koko keskustelu alla olevalta videolta!

9:57

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja