Kuka saa viedä lapsen päiväkotiin poikkeusoloissa? Asiantuntijan hätähuuto: "Tarvitsemme selkeät ohjeet"

6:34
Katso MTV Uutiset Liven koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Koronavirus sai hallituksen tekemään tiukkoja linjauksia viime viikolla. Linjaukset vaikuttavat myös varhaiskasvatukseen. MTV Uutiset Live kysyi varhaiskasvatuksen opettajien liitolta, mikä on alan tilanne poikkeusoloissa juuri nyt.

– Lapset ovat vähentyneet päiväkodeista todella dramaattisesti. Myös henkilöstöä on tietojeni mukaan huomattavasti vähemmän kuin normaalisti, kertoo varhaiskasvatuksen opettajien liiton viestintäasiantuntija Jaana Lahdenperä-Laine.

Lahdenperä-Laineen mukaan poikkeuksellinen tilanne on osaltaan osoittanut päiväkotien välttämättömyyden.

– Vaikka kysymys on tietysti lapsen oikeudesta oppia, niin näissä tilanteissa nousee esiin myös se työvoimapoliittinen tehtävä, eli että yhteiskunta pystyy toimimaan eikä lamaannu.

Lahdenperä-Laine on saanut varhaiskasvatuksen kentältä monenlaista viestiä.

– Ihan selkeästi henkilöstö ja varhaiskasvatuksen opettajat ymmärtävät tämän tehtävän yhteiskunnan toimivuuden kannalta.

Osa ohjeista hämmentää

Hallitus on suosittanut, että lapset pitäisi pyrkiä hoitamaan kotona, jos siihen on mahdollisuus. 

– Mutta kuten opetusministeri Andersson korosti, niin on keskeistä, että vain jos tarvitsee lapselle päiväkotipaikkaa, niin voi tuoda lapsen, Lahdenperä-Laine sanoo.

Lahdenperä-Laine kertoo, että joissakin kunnissa on ohjeistettu, että lievästi nuhaisen lapsen voi tuoda päiväkotiin. Tämä aiheuttaa hämmennystä.

MTV Uutisten tavoittama päiväkodin varhaiskasvatuksen opettaja ja vihreiden kaupungin valtuutettu Susa Vikeväkorva kertoo, että ainakin Oulun kaupunki on ohjeistanut näin.

Lahdenperä-Laine peräänkuuluttaa selkeitä ohjeita, miten varhaiskasvatuksen pitää toimia meneillään olevassa poikkeustilanteessa.

– Tarvitsemme terveysviranomaisilta selkeät ohjeistukset varhaiskasvatukseen, lasten päiväkotikuntoisuudesta ja riskiryhmiin kuuluvan henkilöstön suojelemisesta.


Jutusta on korjattu 23. maaliskuuta klo 18.37 asiavirhe. Aiemmin jutussa sanottiin virheellisesti, että päiväkoteihin olisi ollut suotavaa tuoda ainoastaan kriittisten alojen työntekijöiden lapsia. Tämä hallituksen aiemmin antama, mutta viime perjantaina purettu linjaus ei koske päiväkoteja, vaan 1-3. luokkalaisia. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.