Uudenmaan kunnat puolustautuvat STM:n syytöksiin tartuntatautilain rikkomisesta – tästä kiistassa on kyse

Sosiaali- ja terveysministeriö syyttää pääkaupunkiseudun kuntia tartuntatautilakia rikkomisesta 1:59
Sosiaali- ja terveysministeriö syyttää pääkaupunkiseudun kuntia tartuntatautilain rikkomisesta – kuuntele videolta osapuolten perustelut asiasta

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan pääkaupunkiseudun kunnat rikkovat tartuntatautilakia. Pääkaupunkiseudun koronaryhmä on asiasta jyrkästi eri mielestä.  

Helsinki ja 11 muuta Uudenmaan kuntaa ilmoittivat maanantaina, että koulussa, kotona ja työpaikoilla altistuneita ei enää jatkossa määrätä tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. 

STM:n mielestä tämä rikkoo kyseistä lakia, sillä tartuntatautipäivärahaa voi saada vain henkilö, joka on asetettu karanteeniin tai eristykseen.

– Lainvastaista on se, ettei ihminen pysty hakemaan itselleen tartuntatautipäivärahaa, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

Lisäksi uusien ohjeistuksien mukaan koronavirustestiin tulisi hakeutua vain tietyissä tilanteissa – esimerkiksi lieväoireisena testiin ei suositella enää hakeutumaan, jos ei kuulu riskiryhmään.

Varhila huomauttaa, että ilman diagnoosia sairastetusta taudista, henkilö ei saa sairastamisesta merkintää koronapassiin. Siksi kansliapäällikkö näkee pääkaupunkiseudun kuntien linjauksen tässäkin asiassa tartuntatautilain vastaisena. 

–  Lainvastaista on myös se, jos koronapassin saamisen edellytykset eivät täyty, Varhila summaa.

Voit katsoa alla olevasta videosta tiivistetysti, mitkä ovat pääkaupunkiseudun kuntien uudet koronalinjaukset, joita kiista käsittelee tällä hetkellä.

Miten toimia altistuneena? Milloin hakeutua testiin? Kooste Helsingin uusista ohjeista 2:28
Katso kooste: Nämä ovat Helsingin ja 11 muun Uudenmaan kunnan uudet koronalinjaukset

Pääkaupunkiseudun koronaryhmä rajusti eri mieltä

Pääkaupunkiseudun koronaryhmä on asiasta STM:n kanssa eri linjoilla. Ryhmän mielestä eristys- tai karanteenipäätöksiä ei voida tehdä vain siksi, että ihmiset voisivat hakea tartuntatautipäivärahaa. 

– Karanteeniin tai eristykseen määrätään vain, jos siihen on perusteet. Eristystä ei tehdä vain sen perusteella, että saisi tartuntatautipäivärahaa. Se ei ole tartuntatautilain mukaista. Tämä on meidän selkeä tulkintamme, kertoo sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen.

– Tartuntatautipäivärahan saaminen ei ole mikään automaattinen tai subjektiivinen oikeus.

Jolkkonen näkee, että päivärahakysymys pitää ratkaista mahdollisimman nopeasti, mutta vastauksia siihen ei vielä ole.

– Mutta vastaus ei ole se, että vain linjataan, että kaikille tartunnan saaneille pitää tehdä eristyspäätös tai kaikille altistuneille karanteenipäätös. Se ei ole mahdollinen tapa, vaan pitää löytää muu ratkaisu tähän päivärahakysymykseen.

Syynä pääkaupunkiseudun kuntien uusiin linjauksiin on heikentynyt koronatilanne. Jolkkosen mukaan jäljitystyö tai koronatestaus ei ole enää käytännössä jokaisen kohdalla mahdollista.

– Tartuntatautilain mukaan jokaiselle pitää tehdä yksilöllinen arvio, onko eristys- tai karanteenipäätös tarpeellinen. Se on yksilöllinen päätös, eikä sitä voi tehdä liukuhihnalta jokaiselle.

– Mikään massa ei riitä tällä hetkellä tekemään sitä kattavasti kaikille, painottaa Jolkkonen.

 Varhilan mukaan ratkaisuja löytyy vielä.

– Jos pika- ja antigeenitestit ovat käytössä, niin kotitestien avulla voimme vähentää taakkaa huomattavasti. Vain positiivisesta testistä mennään viralliseen testiin. Jos oireisena testi on negatiivinen, niin tehdään testi uudestaan muutaman päivän päästä.

Lue myös:

    Uusimmat