Mainos

Lapsiasiavaltuutettu: Koulumatkoja arvioitava tarkemmin

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula on huolissaan lasten koulumatkoista.

Lapsiasiavaltuutettu esittää opetusministeriölle, että koulumatkajärjestelyiden vaikutuksia lasten hyvinvoinnille tulisi arvioida nykyistä perusteellisemmin. Maria Kaisa Aulan mukaan pitkiksi venyvät koulupäivät kuljetuksineen ja odotteluineen saattavat haitata lasten yleistä hyvinvointia. Koulujen lakkauttamiset lisäävät koulumatkojen pituutta ja odotteluun kuluvaa aikaa.

Lapsilta ei kysytä koulumatkoista

Nykyisin lääninhallitukset tarkkailevat ainoastaan koulumatkoihin käytettyä aikaa. Laadullisia kysymyksiä tai lasten ja heidän vanhempiensa mielipiteitä ei selvitetä. Lapsiasiavaltuutettu esittää, että valtakunnallinen arviointi tulisi ulottaa käsittämään matkajärjestelyt kokonaisuutena.

-On ilmeistä, että matkareittien ja koulun työjärjestyksen suunnittelulla koulumatkaan kuluvaa aikaa ja sen rasittavuutta voidaan vähentää, Aula sanoo.

Lapsiasiavaltuutettu on koonnut opetusministeriölle jättämäänsä muistioon koululakien epäkohtia, jotka saattavat haitata lapsen oikeuksia ja hyvinvointia. Aiheet ovat tulleet esille asiakkaiden yhteydenotoissa tai valtuutetun vierailuilla.

Koulumatkajärjestelyiden ohella Aula kiinnittää huomiota mielenterveysongelmista kärsivien lasten oikeuteen perus- ja ammattikoulutukseen. Hänen mukaansa sairaalakouluissa tulisi taata mahdollisuus perusopetukseen myös 17 vuotta täyttäneille nuorille. Myös ammatillisessa koulutuksessa mielenterveyskuntoutujien tarpeet tulisi huomioida nykyistä paremmin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.