Mainos

Lapsi ei aina kärsi avioerosta

Avioero voi olla lapselle vaikea asia käsitellä, mutta sekään ei ole hyvä idea, että säännöllisesti riitelevä pariskunta päättää jäädä yhteen lapsen takia, kirjoittaa YourTango.

Laulajatar Christina Aguilera totesi avioeronsa jälkeen, että ei halunnut 2-vuotiaan Max-poikansa kasvavan talossa, jossa riidellään. Hän on oikeassa.

University of Notre Damen psykologi E. Mark Cummings ja hänen kollegansa ovat sitä mieltä, että vanhempien turvallinen parisuhde on lapselle hyvin tärkeä asia.

Tutkimuksissaan Notre Damen psykologit tarkkailivat, miten lapsen käytös muuttui vanhempien riitatilanteiden aikana. He tulivat siihen lopputulokseen, että konflikti ei ollut ongelma, jos vanhemmat sopivat erimielisyytensä. Jos konflikteja ei selvitetty, lapsilla todettiin masentuneita ja hermostuneita reaktioita ja käytösongelmia.

– Vanhemmat eivät ymmärrä, että lapset suhtautuvat riitoihin todella herkästi. Lapset ovat herkkiä jo hyvin nuoresta iästä lähtien, jopa 1-vuotiaina. Jos vanhemmat sopivat riitansa, lapset tietävät sen. Jos eivät, lapset tietävät myös sen, Cummings selittää.

Tohtori Gordon Harold Cardiff Universitysta on johtanut samankaltaista tutkimusta. Hän tuli siihen lopputulokseen, että lapsille vaikeimpia olivat fyysisesti aggressiiviset riidat, mykkäkoulut, kiihkeät kinaamiset ja konfliktit, joihin lapsi joutuu itse osalliseksi.

Tutkimus osoitti, että jopa 3-vuotiaat lapset huomaavat, jos vanhempien välillä on jännitteitä. Lapsesta voi tulla sisäänpäin kääntynyt ja riippuvainen. Lisäksi lapsi voi syyttää vanhempien riidoista myös itseään.

Lapsi ottaa vanhemmistaan mallia, joten on tärkeää, että pariskunnat osaavat riidellä oikein. On myös rakentavia tapoja selvittää ongelmia. Jos vanhemmat riitelevät terveellisellä tavalla, lapsi oppii neuvottelemaan ja tekemään kompromisseja.

MTV3/Helmi

Lähde: Yourtango.com

Kuva: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.