Lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta vapautunut nuorukainen olikin yli 15-vuotias, asia palautettiin uuteen käsittelyyn

Turun hovioikeus on palauttanut käräjäoikeuden käsiteltäväksi tapauksen, jossa käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt alaikäisen pojan seksuaalirikossyytteet, koska syytetty oli sen mukaan alle 15-vuotias. 

Hovioikeus arvioi asiaa toisin ja katsoi, että poika oli tekoaikaan jo täyttänyt 15 vuotta eli rikosoikeudellisessa vastuussa.

Jätti uhrin tajuttomana sateeseen

Syytteissä on kyse syksyllä 2017 väitetyiksi tapahtuneista törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä ja pahoinpitelystä nuorena henkilönä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus totesi loppuvuodesta 2019 antamassaan tuomioselosteessa, että poika oli vaatinut ja saanut alaikäisen tytön suostumaan seksiin alkoholin vastineeksi. 

Lisäksi poika oli toisella kerralla seksiä saadakseen tarjonnut tytölle niin paljon väkevää alkoholia, että tämä oli menettänyt tajuntansa ja saanut alkoholimyrkytyksen.

Sen jälkeen poika oli jättänyt tajuttoman tytön ulos sateeseen, käräjäoikeus totesi.

Irakilaisen todistuksen mukaan poika oli 14-vuotias

Käräjäoikeudessa esitettiin irakilainen syntymätodistus, jonka mukaan poika oli tekohetkellä 14-vuotias. Toisaalta pojalle tehtiin myös oikeuslääketieteellinen ikäarviotutkimus, jossa päädyttiin arvioon, että hän oli tekohetkellä ainakin 16-vuotias.

Käräjäoikeuden mukaan ikäarviotutkimukseen liittyi kuitenkin merkittäviä epävarmuustekijöitä. Näin ollen käräjäoikeus päätyi hylkäämään pojan syytteet.

Sanoi somessa syntymävuodekseen 1999 tai 2000

Hovioikeus pisti enemmän painoa ikäarviotutkimukselle ja kyseenalaisti irakilaisen syntymätodistuksen aitouden.

Vaikka keskusrikospoliisi oli todennut todistuksen olevan todennäköisesti teknisesti aito, hovioikeus viittasi norjalaisen Landinfo-maatietopalvelun raporttiin, jonka mukaan Irakin julkinen hallinto on laajamittaisesti korruptoitunut.

– Korruptiota voi siten esiintyä yhtä lailla syntymätodistusten kuin henkilökorttien myöntämisessä. Syntymätodistus oli myönnetty 9.1.2018 eli nyt käsiteltävänä olevien tekojen jälkeen. Syntymätodistuksesta ei ilmene, mihin (syytetyn) syntymäajaksi kirjattu 29.9.2003 oli perustunut, hovioikeus sanoi.

Oikeuslääketieteellinen ikäarviotutkimus perustui syytetyn ranteen, kämmenen ja sormien luiden luutumisasteen sekä hampaiden kehitysasteen arvioimiseen. Syytetty oli myös itse sosiaalisen median tileillään ilmoittanut syntymävuodekseen 1999 tai 2000.

Hovioikeuden mukaan näyttöä kokonaisuutena arvioiden ei jäänyt varteenotettavaa epäilyä siitä, että syytetty oli tekohetkellä täyttänyt 15 vuotta ja rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan. Hovioikeus palautti asian Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen uutta käsittelyä varten.

Lue myös:

    Uusimmat