Lapsenraiskauksesta tuomittu antoi erikoisen selityksen oikeudessa: Tunnusti tekoja vain, koska pelkäsi Suomen poliisin kiduttavan

Helsingin hovioikeus on tuominnut vuonna 1992 syntyneen miehen viiden ja puolen vuoden vankeuteen törkeästä lapsenraiskauksesta ja muista lapsiin kohdistuneista rikoksista.

Rikokset tapahtuivat tammikuussa 2022. Mies ja kaksi teini-ikäistä tyttöä olivat tavanneet Helsingin Rautatieasemalla noin viikkoa aiemmin ja vaihtaneet Snapchat-yhteystietoja.

Tapahtumapäivänä mies ja tytöt käyttivät päihteitä toisen miehen asunnolla Itäkeskuksessa.

Mies oli ensin sukupuoliyhteydessä 14-vuotiaan kanssa. Tekoon ei liittynyt pakottamista.

Myöhemmin mies kävi käsiksi 15-vuotiaaseen tyttöön. Tyttö vastusteli, mutta mies pakotti tämän sukupuoliyhteyteen.

Teot tulivat poliisin tietoon pian tapahtuneen jälkeen, sillä sivullinen kuuli tyttöjen keskustelun raiskauksesta linja-autossa. Lopulta useammat sivulliset päätyivät auttamaan kaksikkoa.

Myönsi suutelun ja koskettelun

Viranomaisille mies myönsi, että asunnolla oli tapahtunut suutelua ja koskettelua. Hän kuitenkin kiisti tienneensä tyttöjen olleen alle 16-vuotiaita. Hän kiisti myös syyllistyneensä rikokseen.

Käräjäoikeus katsoi, että miehen olisi täytynyt pitää varsin todennäköisenä sitä, että Rautatieasemalla pyörineet teinit olivat alle suojaikärajan.

Näyttönä kuultiin tyttöjen kertomusten lisäksi muun muassa KRP:n rikosteknisen laboratorion lausuntoja, lääkärinlausuntoja sekä osapuolten välistä viestinvaihtoa.

Miehen katsottiin syyllistyneen 14-vuotiaan osalta lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja 15-vuotiaan osalta törkeään lapsenraiskaukseen. Lisäksi mies tuomittiin kahdesta alkoholirikoksesta.

Rangaistukseksi määrättiin viisi ja puoli vuotta ehdotonta vankeutta.

Asunnolla oli tapahtumien aikaan myös asunnon haltija, joka oli niin ikään sukupuoliyhteydessä 14-vuotiaan kanssa. Tekoon ei liittynyt pakottamista, joten mies tuomittiin perusmuotoisesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä myös kahdesta alkoholirikoksesta.

Hänen rangaistuksenaan on 1 vuosi ja 1 kuukautta ehdollista vankeutta.

Tunnusti "itseään suojellakseen"

Pidemmän vankeusrangaistuksen saanut mies valitti tuomiostaan hovioikeuteen ja vaati tuomion kumoamista. Mies esitti perusteluiksi erikoisen tarinan.

Mies väitti, toisin kuin aiemmin poliisikuulusteluissa ja käräjäoikeudessa, ettei ollut tehnyt tyttöjen kanssa mitään seksuaalista. Käräjillä koskettelu ja suutelu oli vielä riidatonta.  

Mies selitti, että oli "itseään suojellakseen" kertonut poliisikuulusteluissa tarinaa seksuaalisista teoista, jotta hänen vastauksensa eivät "hermostuttaisi poliisia".

Tarinan mukaan mies pelkäsi, että poliisi saattaisi pahoinpidellä ja kiduttaa häntä, kuten miehen kotimaassa poliiseilla on hänen mukaansa tapana.

Pelkoa oli miehen mukaan lisännyt se, että kiinnioton yhteydessä hänen käsiään oli "puristettu ja väännetty" ja hänen taskussaan olleet tavarat oli levitelty maahan.

Mies väitti myös, että kuulustelukertomuksia allekirjoittaessa poliisi olisi huutanut hänelle uhkaavasti ja lyönyt nyrkkiä pöytään.

Mies siis väitti tunnustaneensa alaikäisiin kohdistuneet teot omaksi turvakseen. Hän väitti myös, että oli pysytellyt keksityssä tarinassa oikeudenkäyntiavustajansa neuvosta.

Hovioikeus piti selityksiä epäuskottavina. Käräjäoikeuden tuomioon ei tehty muutoksia.

Vuonna 1992 syntynyt Amir Jawda Kadhem Al-Sarkhi määrättiin pidettäväksi edelleen vangittuna.

Rikosten paljousalennus kuohuttaa Milan Jaffin seksuaalirikostuomion jälkeen – miksi tuomioita kohtuullistetaan? 9:12
Rikospaikka-ohjelmassa käsiteltiin keskiviikkona vankeusrangaistusten "paljousalennuksia". Miksi tuomioita kohtuullistetaan? Katso keskustelu yltä.

Lue myös:

    Uusimmat