Lappilaismiehelle vaaditaan elinkautista kidutuksenomaisesta murhasta: viilteli uhria puukolla kaksi päivää

3:30
MTV Uutiset Livessä aiemmin: Suomessa henkirikokset ovat lisääntyneet selvästi – poliisihallitus listaa syyt

Lapin käräjäoikeudessa on tänään luettu murha- ja pahoinpitelysyytteet kahdelle kolmekymppiselle miehelle. Toinen syytetyistä surmasi uhrin pitkällisen väkivallan jälkeen puukolla ja toinen osallistui pahoinpitelyyn.

Henkirikos tapahtui noin 3 000 asukkaan Simossa kesäkuun alussa. Uhri oli keski-ikäinen paikkakuntalainen mies.

28- ja 33-vuotiaat miehet olivat syytteen mukaan menneet uhrin aviopuolison asuntoon, jossa uhri oli paikalla. Asunnossa alkoi silmitön, uhrin kuolemaan johtanut väkivalta.

28-vuotias päätekijä oli syytteen mukaan ensin lyönyt uhria kolme kertaa nyrkillä pään alueelle ja viiltänyt puukolla uhrin vasenta kättä asunnon keittiössä. Pahoinpitely ja viiltely oli jatkunut asunnon takapihalla sekä olohuoneessa.

Palasi rikospaikalle

Syytteen mukaan päätekijä oli muun muassa viillellyt uhrin kyynärvartta ja kasvoja otsan ja poskien välisellä alueelta. 33-vuotias rikoskumppani oli syytteen mukaan hakannut uhria pään alueelle, kun tämä oli maannut sängyllä. 

Uhri sai vakavia vammoja. Syytteen mukaan vähäisempää väkivaltaa tehnyt mies oli sittemmin poistunut asunnolta, mutta päätekijä oli palannut asunnolle vielä pahoinpitelyn jälkeen ainakin kaksi kertaa seuraavan vuorokauden aikana.

Uhri oli kuollut, kun päätekijä oli pistänyt häntä puukolla kaulavaltimon alueelle, hakannut häntä nyrkein ja viiltänyt lisää haavoja uhrin kehoon. Syyttäjä katsoo, että erityistä raakuutta ja julmuutta osoittanut teko oli kohdistunut jo puolustuskyvyttömänä olevaan henkilöön.

Kidutuksenomaisia piirteitä 

Syyttäjän mukaan pahoinpitely oli kokonaisuutena arvostellen törkeä ottaen huomioon, että tekijöitä oli kaksi ja ettei uhri ollut antanut aihetta väkivallankäytölle. Syyttäjän mukaan pahoinpitely sisälsi myös kidutuksenomaisia piirteitä, ja miehet olivat suhtautuneet toistensa tekemisiin hyväksyvästi. He olivat muun muassa pesseet vereentyneitä vaatteitaan murha-asunnon suihkussa. Lisäksi he olivat raportoineet tapahtumista tuttavilleen puhelimitse.

Haastehakemuksesta ei ilmene, mikä teon motiivi oli. Miehet otettiin kiinni seuraavana päivänä pahoinpitelyn alkamisesta.

Syyttäjä vaatii päätekijälle elinkautista murhasta ja törkeästä pahoinpitelystä ja rikoskumppanille 1,5 vuoden ehdollista vankeutta törkeästä pahoinpitelystä. 

Lapin käräjäoikeus antaa asiassa tuomionsa myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja