Mainos

Lapista löytyi liki 800-vuotias mänty

Suomen iäkkäimmän mäntyvanhuksen ikä yllätti tutkijatkin. Männyn kerrotaan muistuttavan ulkonäöltään pippurimyllyä.

Lapista on löytynyt ennätysvanha mänty. Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) tutkijaryhmä on löytänyt tiettävästi Suomen vanhimman elossa olevan metsämännyn Itä-Lapista. Männyn arvioidaan olevan 780 vuotias.

Ennätysmänty kasvaa UK-kansallispuiston koillisosassa vajaan kilometrin päässä Venäjän rajasta. Puu löytyi metsäpalohistoriatutkimusten yhteydessä jo viime kesänä, mutta sen ikä saatiin varmistettua vasta keväällä.

- Jo ulkonäön perusteella puu näytti varsin iäkkäältä, mutta emme arvanneet sitä näin vanhaksi. Puulla on säännöllinen ja pyöreä latvus. Se on ulkomuodoltaan kuin pippurimylly, kohtuullisen paksu ja lyhyt, joten se saattaa pysyä pystyssä ja elää vielä vuosikymmeniä, tutkija Tuomo Wallenius Metlasta sanoo.

Männystä sahattiin moottorisahalla kakkupalan muotoinen näyte iän määrittämiseksi. Runko oli sisältä laho, mutta ytimen läheltä löytyi mitattavissa olevia vuorilustoja riittävästi.

- Puu on tänä kesänä yli 764 vuotta vanha. Näyte on otettu noin puolen metrin korkeudelta puun syntypisteestä. Siksi puun kokonaisiän saamiseksi on näytteestä laskettuun ikään lisättävä ne vuodet, jotka puulta on kulunut kasvaakseen puolen metrin mittaiseksi. Varovaisen arvion mukaan siihen tarvitaan tuolla vähäravinteisella ja pohjoisella kasvupaikalla noin 17 vuotta, Wallenius kertoo.

Wallenius uskoo, että hidas kasvu on edesauttanut puun selviämistä poikkeuksellisen vanhaan ikään. Harvinaisen vanhaa puuta ei ole tarvetta erikseen suojella, sillä se sijaitsee rajavyöhykkeellä.

- Sinne ei ole kenelläkään menemistä ilman lupaa, hän naurahtaa.

Historia tuntee muitakin puuvanhuksia

Historian hämäristä löytyy mainintoja myös muista vanhoista puista.

- Alan kirjallisuudessa vanhimmaksi männyksi mainitaan yleisesti suomalaisen metsäntutkijan Gustav Sirénin 1950-luvun lopulla löytämä noin 810-vuotias mänty. Se on ilmeisesti löytynyt samalta suunnalta Lappia kuin nyt löytynyt ennätysmänty, Wallenius tietää.

Hänen mukaansa tätäkin vanhempi mänty on mahdollisesti kasvanut Pyhäjoen varrella Oulaisissa Pohjois-Pohjanmaalla 1800-luvun lopulla. Helsingfors Dagbladetissa vuonna 1880 julkaistun uutisen mukaan puussa oli peräti 1029 vuosirengasta.

- Puu on niin hämmästyttävän vanha, että epäilen uutisen todenperäisyyttä, Wallenius kuitenkin tuumaa.

Todennäköisyyttä siihen, että Etelä-Suomesta löytyisi yhtä vanhoja puita kuin pohjoisesta, Wallenius pitää vähäisenä.

- Metsät on Etelä-Suomessa moneen kertaan kaadettu ja kaskettu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.