Mainos

Ruokasen kolumni: Parasta Kemissä on ohitustie

Alkuun heti esteellisyysilmoitus: olen rovaniemeläinen, vaikka väliaikainen asuinpaikkani onkin vuodesta 1981 ollut muualla. Rovaniemeläinen ei pidä Kemistä. Kemiläinen ei pidä Rovaniemestä.

Rovaniemeläisen mielestä Kemi on kaunan ja kateuden kaupunki. Kemiläisen mielestä Rovaniemi on lesojen, pöljien ja ahneiden paikka.

Rovaniemeläisten mielestä Kemissä haisee sonta, eikä haju tule tehtaasta. Kemiläisten mielestä Rovaniemellä... no, ihan mitä vaan.

Kukaan ei ole kertonut tästä maan hallitukselle, arvelen. Muuten hallitus ei olisi väkisin ajanut maakuntamallia pohjoiseen ja kuvitellut, että Lappi (Rovaniemen joukot) ja Meri-Lappi (Kemin joukot) voisivat yhdessä sopia sote-uudistuksen läpiviennistä.

Eivät tietenkään pysty. Molemmat osapuolet epäilevät toista välistävedosta ja huijauksesta kaikessa mahdollisessa. Tämä on nähty mm. ammattikorkeakoulua kehitettäessä. Siinä prosessissa puhuttiin vähän ja oltiin mykkäkoulua paljon. Tänä vuonna sopu on alkanut orastaa, mutta kaiken voi aina kaataa uudelleen.

Samanlaisia riitoja löytyy historiasta kaikista niistä asioista, missä yhteistyötä on yritetty.

Rovaniemen mielestä Meri-Lapin kuntia ei yhdistä mikään muu kuin Rovaniemi-viha. Ja Meri-Lapissa tuota asennetta pidetään taas yhtenä esimerkkinä rovaniemeläisten koppavuudesta.

Maanantaina Kemin valtuusto hyväksyi äänin 22-21 sen, että sairaanhoitopiiri perustaa yhteisyrityksen Mehiläisen kanssa. Muissa kolmessa Meri-Lapin kunnassa tehtiin samanlainen päätös.

Yhteisyritys ottaa vastatakseen Meri-Lapin terveydenhuollosta erityissairaanhoitoa myöten 15 vuodeksi. Sopimuksen arvo on 1,1 miljardia euroa.

Kemiä hallitsevat vasemmisto ja keskusta. Oppositiopuolue vasemmistoliitto äänesti ulkoistusta vastaan, mutta ulkoistuksia vastustava SDP äänesti sen puolesta. Pääministeripuolueen keskustan valtuutetuista vain muutama oli hallituksen linjalla. Loput valitsivat Mehiläisen.

Kemiläisten mielestä Rovaniemelle ei saa antaa tässä(kään) asiassa päätäntävaltaa. Ei oikeastaan edes puhevaltaa.

Mieluummin Kemi menisi kimppaan Oulun kanssa. Etäisyys on sama, mutta oululaisia inhotaan vähemmän.

Rovaniemeläisenäkään en täysin voi tuomita Kemin ennakkoluuloja. Todennäköisesti Länsi-Pohjan keskussairaala (siis Kemin sairaala) olisi supistettu minimiin maakuntahallinto-sote -uudistuksessa. Synnytyksiä olisi saatu jatkaa pari vuotta ministeriön erityisluvalla, siinä kaikki.

Hilpeää asiassa on se, että keskustan johto ei ymmärtänyt, ettei kulttuurieroja ja iki-inhoa saada kuriin maan hallituksen päätöksillä.

Kemiläisten mielestä Rovaniemi on perkeleestä.

Me rovaniemeläiset, jotka olemme oikeassa, iloitsemme siitä ohitustiestä. Menköön sote ja maakunta, kunhan Kemissä ei tarvitse poiketa matkalla etelään.

Reijo Ruokanen on Tekniikan Maailman, TM Rakennusmaailman ja Vauhdin Maailman vastaava päätoimittaja. Hän on MTV.fi:n vieraileva verkkokolumnisti, joka ottaa kantaa ajankohtaisiin aiheisiin.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja