Lapissa lunta riittää jopa ennätyspaljon – "Harvoin matalapaineet kulkevat samaa reittiä näin pitkään"

Pyhätunturin lumitilanne 0:27
Tätä näkyä moni pääkaupunkiseudulla kaipaa – katso, miltä näyttää Pyhätunturilla!

Tilastot kertovat samaa kuin näköhavainnot Lapista: lunta on tavallista enemmän. Yllä olevalla videolla näkyy Pyhätunturin lumitilanne tänään. Samaan aikaan esimerkiksi Helsingissä on tullut vettä, eikä lumesta ole tietoakaan.

Meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta kertoo, että Lapissa on paikoin lunta  jopa 40 senttimetriä keskimääräistä enemmän kuin yleensä.

– Suurimmassa osassa Lappia lunta on harvinaisen paljon. Kerran kymmenessä vuodessa on tällaisia lumensyvyyksiä. Joissakin paikoissa, esimerkiksi Sodankylässä ja Saariselällä on lunta ennätyksellisen paljon.

Jokisen mukaan tammikuussa lunta on esimerkiksi Keski-Lapissa tyypillisesti 40–50 senttimetriä.

– Tänään on mitattu 70–90 senttimetrin syvyyksiä, Jokinen sanoo.

Kittilässä lunta lähes 90 senttimetriä

Jokinen katsoi myös MTV Uutisten pyynnöstä miten lumimäärät ovat vaihdelleet Kittilän Pokassa vuosina 2010–2020. Alimmillaan lumimäärä oli vuonna 2011, jolloin lunta oli 50 senttimetriä. Tänään Pokassa mitattiin lumen syvyydeksi 87 senttimetriä, eli toiseksi eniten tarkastelujaksolla Eniten lunta oli Pokassa päivämäärällä 8.1 vuonna 2018, jolloin lunta oli 90 senttimetriä. 

MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta kommentoi puolestaan Pohjois-Lapin runsaita lumia Uutisaamussa.

– Pohjois-Lappi on keskimääräistä lumisempi, koska koko talven matalapaineiden reitit ovat kulkeneet sieltä ja tulleet lumena. Harvoin matalapaineiden reitti pysyy näin pitkään samana.

Hiihtäjille Pouta suosittelee Lapin lisäksi Pohjois-Karjalaa.

– Pohjois-Karjala – Lappi -akselilla lumi on aika lailla varmaa, Pouta sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat