Mainos

Lumikaaos on vallannut Suomen ja hankiennätykset paukkuvat – Helsinki-Vantaan ennätysvuotta 1966 ei kuitenkaan ole rikottu

1:48
Märkä lumi uhkaa varsinkin suurten hallien kattorakenteita.

Suomi on ollut pitkään matalapaineen alla, mikä on näyttäytynyt lumisateina ja paikoittain jopa lumikaaoksina. Lumiennätykset paukkuvat ympäri Suomen, mutta Lapissa lunta on paikoittain jopa harvinaisen vähän.

Talvi on ollut monin tavoin erittäin haastava, eikä lumisateille ja epävakaalle säälle näy loppua seuraavaan viikkoon. Lumimäärä on ongelma etenkin pääkaupunkiseudulla, sillä samoista aliurakoitsijoista ja kalustosta taistelee pääkaupunkiseudun lisäksi moni muukin – itseasiassa koko Etelä-Suomi.  

Lunta paikoittain harvinaisen paljon – lumensyvyys suurimmillaan Kainuussa

Vaikka lunta onkin paikoittain harvinaisen paljon, laaja-alaisesti lunta ei ole tavallista enempää. Suurin lumensyvyys on mitattu Kainuussa.

– Viime aikaisten mittausten perusteella suurin lumensyvyys on tällä hetkellä Ristijärvellä Mustavaarassa, jossa lunta on mitattu 83 senttiä, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Sini Tenhunen kertoo.

Myös Etelä-Suomessa lunta on tavallista enemmän. Pääkaupunkiseudulla lumensyvyys vaihtelee 50–70 senttimetriin.

– Esimerkiksi Espoossa on mitattu lunta 54 senttiä, Helsingin Kumpulassa 61 senttiä ja Siuntiossa jopa 71 senttiä. Kun mennään sisämaahan päin, päästään laajalti 70 sentin lukemiin – esimerkiksi Hyvinkäällä lunta on 68 senttiä, Tenhunen jatkaa.

Ennätykset paukkuvat – Lapissa lunta on paikoittain tavallista vähemmän

Koska lunta on paikoittain poikkeuksellisen paljon, lumiennätyksiä on rikottu monin paikoin.

– Esimerkiksi Lohjalla lunta on mitattu 62 senttiä, eli siellä on lunta 38 senttiä enemmän kuin yleensä. Hämeenlinnassa lunta on mitattu 69 senttiä, eli 36 senttiä enemmän keskiarvoihin nähden, Sini Tenhunen listaa.

Vaikka lumi onkin aiheuttanut ongelmia varsinkin pääkaupunkiseudulla, lumiennätykset eivät ole menneet rikki – ainakaan vielä.

– Lunta on harvinaisen paljon, esimerkiksi Helsinki-Vantaalla lunta on mitattu 63 senttiä, kun vuosi sitten lunta oli vain 24 senttiä, Ilmatieteen laitokselta todetaan.

– Tämä on Helsinki-Vantaalla vasta 5. lumisin talvi viimeisen 10 vuoden aikana. Vuosien 2010–2012 talvet olivat lumisempia. Helsinki-Vantaalla on tehty lumiennätys vuonna 1966, jolloin lunta mitattiin 89 senttiä, Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine kertoo.

Onko lumenmäärä selitettävissä ilmastonmuutoksella?

Suomi on ollut jo pitkään matalapaineen alla. Viime aikojen epävakainen sää on Ilmatieteen laitoksen mukaan ollut vain huonoa tuuria.

– Koska Lapissa on ollut korkeapaine, matalapainealueet ovat pakostikin ohjautuneet maan etelä- ja keskiosien yli. Korkeapaine on kuin seinä, eli sitä ei läpäistä kovin helposti, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Sini Tenhunen perustelee.

Lapissa vallinneen korkeapaineen vuoksi maan pohjoisosissa onkin paikoittain jopa harvinaisen vähän lunta. Moni pohtiikin, onko ilmastonmuutoksella näppinsä pelissä.

– Tietysti voi olla jossain määrin, mutta tällaisissa yksittäisissä tapauksissa ei voi oikeastaan sanoa. Jos jatkumo olisi se, että Etelä-Suomessa tulisi joka vuosi enemmän ja enemmän lunta ja Lapissa taas vähemmän ja vähemmän, voitaisiin puhua ilmastonmuutoksesta, Tenhunen toteaa.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja