Mainos

Pekka Pouta: Lumettomuus alkaa olla jo uusi normaali – Lapin surkea tilanne ällistyttää

8:08

Mennyt marraskuu oli ennätyskuiva ja joulukuu jatkaa aika paljon samoilla linjoilla. Eli lunta saadaan odottaa vielä pitkään monin paikoin Suomenniemeä.

Ilmatieteen laitoksen uunituoreen kuukausiennusteen mukaan sadetta kertyi marraskuussa alle puolet tavanomaisesta määrästä lähes koko maassa. Vähiten suhteessa tavanomaiseen satoi maan etelä- ja keskiosassa.

Tällä hetkellä lunta on MTV:n meteorologin Pekka Poudan mukaan eniten Pohjois-Lapissa. Valkea peite on keskimäärin 12 sentin paksuinen.

– Itä-Suomessa lunta alkaa olla saman verran, Pouta sanoo.

Harvinaista kuivuutta

Etelässä näin kuiva marraskuu koetaan harvinaisimmillaan 30 vuoden välein. Ilmatieteen laitoksen mukaan eniten viime kuussa satoi Puolangalla, vähiten Lappeenrannan seudulla.

Kuivan kuukauden vuoksi lunta ei luonnollisestikaan saatu kovinkaan paljoa. Lappikin oli marraskuun puolivälissä lähes lumeton. Kuukauden vaihtuessa lunta oli maan itä- ja pohjoisosassa pääosin 1–10 senttimetriä. Lännessä maa oli suurelta osin lumeton.

– Tämä alkaa olla aika lähellä uutta normaalia, Pouta huokaa.

Poudan mukaan hämmästyttävintä koko lumitilannetta katsellessa on juuri Lapin surkea lumitilanne.

– Lapin lumettomuus hämmentää. Pelkosenniemellä on yksi sentti lunta, Posiolla kaksi. Perjantaiksi tosin saattaa sitten tulla paikoin jopa kymmeniä senttejä lunta, meteorologi sanoo.

Merivesi on paikoin vieläkin jopa 6-asteista. Niin kauan kuin tällainen tilanne jatkuu ja tuuli tulee etelän puolelta, on lounaassa turha haaveilla minkäänlaisesta lumipeitteestä meteorologi ennustaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja