Mainos

Lapissa ei haittaa sääskistä

Lapissa vältytään tänä kesänä keväällä ennustetulta hyttysten jättihyökkäykseltä. Keväällä Oulun yliopiston lähialueillaan tekemien tutkimusten mukaan oli odotettavissa, että sääskiä olisi kesällä ihmisten ja eläinten kiusana aikaisempaa reilummin.

Runsaasta sääskikannasta tunnetussa Lapissa voidaan kuitenkin huokaista helpotuksesta, sillä sääskiä on tänä kesänä selvästi aikaisempia vuosia vähemmän. Heinäkuun alussa soilla ja jokien rantarisukoissa selviää tavallisten hyttyskarkotteiden avulla ilman suurempia huitomisia.

Sääskikantaa on Lapissa verottanut kuiva kesä. Esimerkiksi Pallaksella oli kesäkuun jälkipuoliskolla niin kuivaa, että mäntykankaat halkeilivat. Hyttysten toukille elintärkeät sadevedet eivät jääneet kostuttamaan maan pintakerroksia, vaan ne valuivat suoraan syvemmälle.

Lapin kesä alkoi kuivissa merkeissä jo keväällä. Ohuen lumipeitteen vuoksi sulamisvesiä oli vähän kostuttamassa kuivaa maata. Tavallisesti sulamisvesiä pitelevä routa oli nyt ohut, eikä siitä ollut hidastamaan vesien häviämistä. Oulun yliopiston eläinmuseon yli-intendentin Juhani Itämiehen mukaan voidaan varovaisesti veikkailla, että myös vuoden päästä voidaan nauttia kesästä ilman hyttysten ininää.

-Mikäli tämän kesän munia ei kuivuuden takia jäänyt jemmaan, niin tämähän voi heijastua seuraavaankin kesään. Vaikka Lapissa loppukesällä sataisikin, on todennäköistä, että toista hyttyssukupolvea ei enää ehdi syntyä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.