Lapin ylilääkäri ei usko, että Ruotsin rajalle saadaan mittavaa testausta – väläyttää ideaa Pohjois-Ruotsista turvallisena matka-alueena: "Karanteenissa täytyy pysyä kaikin keinoin"

Bukarestista saapuu riskilento Helsinki-Vantaalle – kaikki matkustajat testataan, näin lentokenttäjärjestelyt hoidetaan 7:10
Katso, kuinka testit hoidetaan lentokentällä.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas toivoo ja uskoo, että uudet tiukemmat koronalinjaukset lopettavat tarpeettoman huvimatkailun riskimaihin.

Broas uskoo, että pohjoisen länsirajalla ei siirrytä massatestauksiin, sillä suuri osa rajan ylittävistä on Ruotsin puolella poikkeavia suomalaisia sekä työmatkalaisia sekä raskasta liikennettä. 

Sen sijaan pistokokeita, oirehtivien ohjaamista testiin sekä riskiarvion perusteella tehtäviä testiin ohjauksia tullaan Broaksen arvion mukaan tekemään.

Työmatkalaisten osalta Broas muistuttaa, että Ruotsin puolella työssä käyvät oleilevat jo nyt karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

– Oman perheen kesken voi olla, mutta sosiaalisia kontakteja ei saa olla. 

Tarkkoja tietoja siitä, miten uudet linjaukset laitetaan käytännössä toimeen ei vielä ole, sillä toimia työstetään parhaillaan työryhmissä, joista erääseen myös Markku Broas kuuluu.

Broas pitää myös positiivisena, että käyttöön otetaan nyt järeämmät toimet ja ihmisille iskostetaan, että karanteenissa täytyy todellakin pysytellä toisen aallon estämiseksi.

– Kaikin keinoin pitää pyrkiä siihen, että ihmiset pysyvät kahden viikon karanteenissa ja sosiaalisia kontakteja ei ole.

– Keväällähän ulkomailta tuli tapauksia ja virus alkoi levitä etenkin Uudellamaalla ja jouduttiin turvautumaan erittäin koviin toimiin.

Lisäksi Broas muistuttaa, ettei korkean riskin alueelle olisi syytä lähtökohtaisesti edes matkustaa.

Lääkäri määrää karanteenin

Vaikka uusien toimien toteuttamisen yksityiskohdat ovat vielä epäselvät, on selvää, että tiukentuva linja vaatii lisäresursseja rajalle. Päätöksen karanteenista tekee tartuntatautilääkäri.

Markku Broas kertoo, ettei toistaiseksi ole vielä selvää, miten määrääminen käytännössä toteutetaan eli hoitaako lääkäri asian esimerkiksi etäyhteyden välityksellä vai täytyykö rajalla olla fyysisesti paikalla.

Karanteenissa olevan henkilön pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle.

Esimerkiksi työhön, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin tai kauppaan sen sijaan ei ole asiaa.

Norrbottenista turvallinen alue?

Markku Broas kertoo, että Ruotsin Norrbottenissa taudin ilmaantuvuus on laskenut hyvää tahtia jo viikkojen ajan.

Broaksen mielestä eräs vaihtoehto voisi jossain vaiheessa olla Norrbottenin alueen erottaminen matkustamiselle turvalliseksi omaksi alueekseen. Tällöin rajan yli tapahtuvat jatkuva kanssakäyminen ei häiriintyisi koronatoimien vuoksi.

Kattaa koko Suomen ja Ruotsin välisen maarajan

Norrbottenin lääni on Ruotsin pohjoisimman osan kattava lääni. Läänin sisällä on lisäksi vastaavan niminen maakunta, joka sijaitsee aivan Suomen rajan tuntumassa ja Suomen rajassa kiinni. Alueella sijaitsevat muun muassa Haaparanta ja Luulaja.

Esimerkiksi Tanska ja Norja sallivat aiemmin kesällä joidenkin Ruotsin läänien asukkaiden saapumisen.

Tanska on elokuun alusta alkaen sallinut kaikkien ruotsalaisten matkustamisen maahan. Matkustamiselle on kuitenkin asetettu tiettyjä ehtoja.

– Tähän saakka Suomessa on määritelty vain kokonaisia maita matalan tai korkean riskin alueiksi, mutta tuo (Norjan ja Tanskan käyttämä malli) voisi olla yksi vaihtoehto, Markku Broas arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat