Koronaviruksen pelätään leviävän Lapissa: jopa 2000 suomalaista käy Ruotsissa töissä joka päivä – lääkärit haluavat lopun työmatkaliikenteelle

3:36
Lappi pelkää Ruotsista tulevaa koronaa – ylilääkäri: Raja pitäisi sulkea työmatkaliikenteeltä.

Lapin vahvistetut koronavirustartunnat ovat yli kaksinkertaistuneet kolmen viime päivän aikana. Yhden syyn kasvun taustalla epäillään olevan vilkas työmatkaliikenne Ruotsin puolelle. Siihen halutaan muutos.

Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas kehottaa päättäjiä harkitsemaan Suomen ja Ruotsin välisen rajan sulkemista työmatkaliikenteeltä. Asiasta kertoi ensin Yle.

Lapissa on Broaksen mukaan havaittu muutamia koronavirustartuntoja, joiden epäillään olevan peräisin länsirajan takaa. Ruotsissa työssä käyviä on myös jouduttu asettamaan karanteeniin länsinaapurissa todettujen koronatapausten vuoksi.

– Määrät eivät ole vielä kovin suuria, mutta haluamme ennakoida, Broas sanoo MTV Uutisille.

Broaksen mukaan nyt täytyy ottaa kaikki keinot käyttöön, jotta uusia tartuntaketjuja ei synny. Hän muistuttaa Lapin korkeasta ikärakenteesta. Koronaviruksen riskiryhmään kuuluvat etenkin iäkkäät, yli 70-vuotiaat henkilöt.

– Monissa kunnissa jopa yli kolmasosa asukkaista on yli 70-vuotiaita, Broas sanoo.

Päätöksiä alkuviikosta?

Ruotsin puolella Norrbottenin läänissä tilanne on jo huomattavasti Suomen Lappia pahempi. Aftonbladetin mukaan sunnuntaialkuiltaan mennessä varmistettuja koronatapauksia Norrbottenissa oli 44.

Viron osalta työmatkaliikenne kiellettiin viime sunnuntaista alkaen. Sama pitäisi Broaksen mielestä nyt tehdä myös länsirajalla.

Hän toivoo ripeitä poliittisia päätöksiä Ruotsin rajan tilanteeseen. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi MTV Uutisille aikovansa ottaa kantaa asiaan alkuviikosta.

Ruotsin linja huolestuttaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriin kuuluvan Tornion kaupungin johtava lääkäri Pertti Sakaranaho on Broaksen kanssa samoilla linjoilla. Työmatkaliikennettä Ruotsin puolelle pitäisi hillitä.

Yksi suuri syy rajoitusten tarpeelle on suhtautuminen koronavirukseen rajan toisella puolen. Ruotsin toimet taudin leviämistä vastaan eroavat huomattavasti tiukkoihin rajoitustoimiin ryhtyneistä muista Euroopan maista.

– Juttelin juuri yhden hoitajan kanssa, joka oli hoitanut erästä potilasta, jolla myöhemmin todettiin koronavirus. Hoitaja altistui virukselle ja nyt hänelläkin on oireita, Sakaranaho kertoo.

Sakaranahon mukaan pelkästään terveydenhoitohenkilökuntaa pendelöi päivittäin rajan yli noin sata henkilöä. Kaiken kaikkiaan rajan ylittää työtarkoituksissa jopa 2000 ihmistä joka työpäivä. Vilkkainta työmatkaliikenne on juuri Torniosta.

– Yksi vaihtoehto olisi, että työntekijät asuisivat Ruotsin puolella, mikäli työnantaja niin haluaa. Silloin saataisiin jatkuvaa pendelöintiä vähennettyä huomattavasti, Sakaranaho sanoo.

Epidemia ei ole vielä käsillä

Toistaiseksi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä niin sanottuja sisäsyntyisiä tartuntoja ei ole havaittu. Koronatapaukset ovat saapuneet Etelä-Suomen kautta tai rajan yli Ruotsista. Varmistettuja tapauksia sairaanhoitopiirissä oli perjantaihin mennessä kuusi.

Tornion johtava lääkäri vakuuttaa, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ollaan ajan hermolla koronatilanteen suhteen.

– Sairaala on hyvin varustettu, Sakaranaho sanoo.

Lapissa valmius tehohoitopaikkojen lisäämiseen

Koronavirusepidemia ei ole vielä alkanut myöskään Lapin sairaanhoitopiirin alueella. Lapin keskussairaala valmistautuu kuitenkin siihen, että epidemia voi alkaa jo lähiaikoina.

Tällä hetkellä sairaanhoitopiirissä on 17 varmistettua tartuntatapausta. Kaksi potilasta on sairaalassa, joista toinen tehohoidossa.

Ylilääkäri Broaksen mukaan tehohoitopaikkojen määrää ollaan valmiita nostamaan nopeasti 25:een. Tällä hetkellä tehohoitopaikkoja on Lapin keskussairaalassa yhdeksän.

Broaksen mukaan 25 tehohoitopaikalle olisi tarvetta ainoastaan siinä tapauksessa, että pahin skenaario koronaviruksen leviämisestä toteutuisi. Valmiudet siihenkin on, Broas vakuuttaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja