Lapin poliisi: "Ethän hiihdä harhaan"

Lapin poliisi on huolestunut hiihtoturisteista.

- Tunturikeskuksissa hiihtelevät monentasoiset ulkoilijat aloittelijoista kilpahiihtäjiin. Lapin talvisää voi kuitenkin yllättää kokeneenkin hiihtäjän. Sankka lumipyry tai tiheä sumu voivat aiheuttaa eksymisen ja illan tullen nopeasti laskeva lämpötila paleltumisvaaran, poliisi huomauttaa tiedotteessaan.

Poliisi antaa useita neuvoja tuntureita hiihtäville:

1) Estä eksyminen

Muutamilla vinkeillä pärjää hiihtoretkellä pitkälle. Jo ennen hiihtolenkkiä on hyvä kertoa etukäteen jollekulle, mihin suuntaan lähtee ja kauanko meinaa retkellä olla. Hiihtolenkillä kannattaa pitää mukana paikkansa pitävä, riittävän tarkka kartta, esim. ulkoilukartta, maastokartta tai tulostettu kartta. On hyvä opetella lukemaan karttaa ja käyttämään kompassia.

Pitkälle retkelle on syytä ottaa mukaan kännykkä, tulentekovälineet, lämmintä juomaa, eväitä sekä lisävaatetta. Myös GPS -paikannin lisää turvallisuutta erityisesti silloin, kun näkyvyys on huono tai ei ole aivan varma sijainnista. Kännykän akku kannattaa ladata ennen retkeä, sillä kylmä sää kuluttaa akkua nopeammin. Vara-akku voi olla hyvä lisä repussa. Eväinä esimerkiksi energiapatukat ovat keveitä kantaa mukana ja niillä saa hyvin tankattua energiavarastoja väsymyksen yllättäessä.

Koskaan ei pidä ajatella, että on jo tarpeeksi kokenut. Reitti on valittava huolellisesti oman ja mukana kenties hiihtävän ryhmän taitojen ja voimien sekä sään mukaisesti. Matkaan kuluva aika kannattaa arvioida etukäteen ja on hyvä seurata ajan kulumista retken edistyessä. Eksymisvaara hiihtäessä on silloin suurin, kun on pimeää tai näkyvyys on muuten heikko eikä haarautuvilla laduilla enää olekaan varma suunnasta ja oikeasta reitistä.

Epävarmuuden tullessa on heti pysähdyttävä paikanmääritystä varten.

2) Jos olet eksyksissä

Pysy rauhallisena ja yhdessä muiden kanssa, jos olet hiihtänyt ryhmässä.

Pidä tauko ja syö. Merkitse kartalle viimeinen varma paikannus ja muistele, milloin olit siellä. Tarkastele ympäröivää maastoa ja kiintopisteitä, vertaile niitä karttaan. Vertailua helpottaa kartan kääntäminen pohjois-eteläsuuntaan ja siirtyminen näköalapaikalle. Mieti, oletko vielä kartalla vai sen ulkopuolella. Etsi kiintopisteitä kuten tunturi, joki tai tie.

Jos tilanne vaikuttaa siltä, että olet todella eksyksissä, soitto tuttavalle, joka tuntee maastot hyvin, voi auttaa oikealle reitille. Muista kuitenkin, ettet kuluta akkua turhaan soitteluun. Eksymisen varmistuttua ja jollei tuttavasta ole apua, pysy edelleen rauhallisena ja soita hätänumeroon 112. Vastaa huolellisesti kaikkiin sinulle esitettyihin kysymyksiin ja kerro kaikki, mikä voi helpottaa löytämisessäsi.

Kun olet jo pidempään ollut eksyksissä ja on oletettavaa, että etsijät on lähetetty perään, pysy paikoillasi ja tee itsesi näkyväksi parhaalla mahdollisella tavalla: merkkitulia käyttämällä tai laittamalla jotain suurta ja värikästä näkyville.

Eksyneen kannattaa myös pyrkiä korkeimmalle lähimmälle paikalle maastossa.

Se on hyödyksi etsintöjä tehtäessä ja myös koska kännykkä kuuluu parhaiten korkeimmilla alueilla kuten tunturit, vaarat ja mäet.

3) Paleltumisvaara

Tavallisimmin paleltuvat sormet, varpaat, posket, nenä ja korvat, joiden verenkiertoa pitää auttaa kovalla pakkasella. Kasvoja voi lämmittää aina välillä lämpimällä kädellään. Sormia ja varpaita pitäisi muistaa liikutella.

Monta väljää ohutta asustetta pitää kylmän paremmin loitolla kuin yksi paksu pukine, sillä vaatekerrosten väliin jäävä ilma eristää hyvin lämpöä.

Jalkineiden pitää myös olla väljät ja kuivat. Villa on erinomainen materiaali retkellä, sillä se eristää lämpöä kosteanakin eikä se syty helposti palamaan.

Ihan normaali rasvakerros suojaa parhaiten kylmältä. Vältä kasvojen pesemistä tai ihovoiteita kun olet menossa ulos kovalla pakkasella.

Tupakointi lisää paleltumisriskiä, sillä nikotiini supistaa verisuonia.

Kylmässä virtsaneritys lisääntyy ja sen takia on tärkeää juoda runsaasti mieluiten lämmintä nestettä. Kovalla pakkasella ei kuitenkaan kannata nauttia kahvia, sillä sekin lisää virtsaneritystä ja aiheuttaa nestevajausta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat