Läpimurto tutkimuksissa: Tiedemiehet löysivät kuudennen aistin kielestä!

Aiemmin on uskottu kielen pystyvän maistamaan makeaa, suolaista, karvasta, hapanta ja umamia. Nyt tiedemiehet kuitenkin uskovat löytäneensä ihmisen makuaistista ”kuudennen aistin”.

Jos et voi vastustaa sipsejä ja mehevää suklaakakkua, ei vika ole välttämättä ainoastaan tahdonvoimassasi. Joillakin meistä näyttää nimittäin olevan kuudes aisti kielessämme, joka maistaa rasvahapot. Kaikilta ihmisiltä tätä aistia ei kuitenkaan löydy.

Tutkijoiden mukaan tämä geneettinen variantti voi tehdä toisista ihmisistä herkempiä rasvamolekyyleille. Tähän asti on luultu, että rasvaisen ruoan himo johtuu ihmisen sensorisesta järjestelmästä, joka saa ihmisen himoitsemaan rasvaista ruokaa sen tuoksun ja koostumuksen vuoksi.

Washingtonin lääketieteellisen ylipiston tutkijat havaitsivat tutkimuksissaan rasvaisen ruoan himon liittyvän ihmisen CD36-reseptoritasoon. Ihmiset, joiden elimistössä on enemmän kyseistä reseptoria, tunnistavat herkemmin rasvaisen ruoan maun ja syövät sitä todennäköisesti vähemmän. Tutkijat havaitsivat, että ne testiryhmäläiset, joiden elimistössään oli runsaasti CD36-reseptoria, maistoivat rasvaisen ruoan noin 8 kertaa paremmin kuin muut testihenkilöt.

Tutkijoiden mukaan tämä löydös voi auttaa tulevaisuudessa liikalihavuuden hoidossa.

– Nyt meidän täytyy selvittää, kuinka paljon tämä löytämämme ”rasvan tunnistettavuus” vaikuttaa todellisuudessa siihen, kuinka paljon syömme rasvaa, professori Nada Abumrad totesi.

Aiempien eläimillä tehtyjen tutkimusten mukaan CD36-reseptoritasoihin vaikuttaa geenien lisäksi myös se, kuinka paljon rasvaa eläin syö. Reseptoritasot saattavat siis heiketä, jos syömme liikaa rasvaa.

Lähde: Daily Mail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat