Mainos

Länsivalloilla Kosovo-suunnitelma

Kansainvälisen yhteysryhmän maat ovat laatineet suunnitelman, jonka mukaan Kosovolle annettaisiin laaja itsemääräämisoikeus, mutta kuitenkin niin, että maakunta pysyisi Jugoslavian osana, kertovat Britannian ulkoministeriön edustajat.

Kuuden maan muodostama yhteysryhmä haluaa myös Kosovon albaanien johdon luopuvan pyrkimyksestä yksipuolisesti irtautua liittovaltiosta. Samoin Jugoslavialta edellytetään, ettei se yksipuolisesti muuta Kosovon asemaa. Rauhansopimuksen luonnos, joka luovutetaan taisteleville osapuolille, pidetään vielä salassa.

Sekä Albanian pääministeri että Serbian hallitus ja oppositioryhmät ovat ilmaisseet tyytyväisyytensä yhteysryhmän aikaansaannokseen. Yhteysryhmän muodostavat Venäjä, Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa sekä Italia.

Kaksi diplomaattitarkkailijoiden ryhmää aloitti tänään kartoitusmatkansa Kosovon maakunnassa. Läntiset diplomaatit pääsivät ensi kerran katsastamaan kiistojen repimää maakuntaa jo maanantaina, mutta silloin retki ulottui vain serbien turvallisuusjoukkojen valvomille alueille.

Ruotsin ulkoministeri Lena Hjelm-Wallén puolestaan määräsi eilen poliisin tutkimaan raportteja, joiden mukaan Ruotsissa asuvien kosovonalbaanien yhteisö olisi rahoittanut paitsi taistelujen koetteleman maakunnan sairaaloita ja kouluja myös Kosovon vapautusarmeijaa UCK:ta keräämällä keskuudessaan "vapaaehtoista veroa".

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.