Langanlaihat mallit hyllylle

Madridin muotitapahtuma kielsi langanlaihat mallit. Nyt lavalle astuvien mallien painoindeksin on oltava vähintään 18, joka tosin sekin on alipainon puolella. Laila Snellman lupaa normaalipainoisia malleja heti, kun vaatevalmistajat suurentavat kaavojaan.

Suuren muotitapahtuman loppukuusta järjestävä Madrid pudotti hiljattain muotimaailmaan varsinaisen pommin.Tapahtuman järjestäjät ja sponsorina toimiva Madridin kaupunki ilmoittivat, ettei sairaalloisen laihoilla malleilla ole asiaa catwalkille.

Ratkaisuun päädyttiin, koska Madrid ei halua antaa vääriä viestejä malleja ihannoiville nuorille naisille. Monet espanjalaiset ovat protestoineet langanlaihojen mallien käyttöä sekä arvelleet sen lisäävän tyttöjen ulkonäköpaineita ja sen myötä anoreksiaa.

Nyt lavalle astuvien mallien painoindeksin on oltava vähintään 18, joka tosin sekin on alipainon puolella. Joka tapauksessa uusi sääntö pullauttaa pois kolmanneksen viime vuonna mukana olleista malleista. Esimerkiksi brittiläinen huippumalli Kate Moss jäisi vaaditun painoindeksin alle.

Päätös kuohuttaa muotimaailmaa

Madridin muotiviikko on ensimmäinen alan tapahtuma, joka hyllyttää liian laihat mallit. Päätös on kuohuttanut muotimaailmaa. Mallitoimistojätti Eliten Pohjois-Amerikan johtajan mielestä tikkulaihojen mallien karsiminen on pöyristyttävää.

-Muotia ei voi syyttää syömishäiriöistä! Tämä on mallien syrjintää ja suunnittelijoiden vapauden rajoittamista, Cathy Gould tilittää uutistoimisto Reutersille..

Lontoon muotimessut ei aio seurata Madridin jalanjälkiä. Milanon kaupunginjohtaja Letizia Moratti puolestaan sanoi harkitsevansa samankaltaista menettelyä Milanon muotitapahtumiin.

Suunnittelijat ovat olleet haluttomia osallistumaan keskusteluun.

Mallit pienentyneet jatkuvasti

Suomalaisen Paparazzi-mallitoimiston johtaja Laila Snellman ottaisi heti listoilleen nykyistä isompia malleja, jos vaatevalmistajat suurentaisivat kaavoja.

-Nyt tilanne on se, että 34-kokoisen vaatteen pitää roikkua mallin päällä. Sen vuoksi 180-senttinen malli ei saa painaa oikeastaan yhtään mitään. Suunnittelijoiden ja vaatevalmistajien täytyy suurentaa kaavoja, jotta normaalikokoiset mallit mahtuvat vaatteisiin.

Snellmanin mukaan mallien paino on jatkuvasti laskenut. 1990-luvulla kauhistuttaneesta heroin chic -ilmiöstä ollaan menty vieläkin hentoisempaan suuntaan. Snellman kertoo, että mallitoimistot ovat olleet huolissaan jo pidemmän aikaa. Vaatteita ei kuitenkaan tehdä toimistojen mieltymysten mukaan.

-Jos tarjoamme asiakkaille vain normaalipainoisia malleja, voimme saman tien sulkea ovet.

Snellman toivoo, että Madridin asettama painorajoitus leviäisi alalle laajemminkin. Suomessa esimakua mallimaailman muutoksesta on jo aistittavissa: Vaateketju Seppälän tuotteita esittelevät syksyn muotikuvissa keskeltä iltapäiväruuhkaa napatut kaduntallaajat. Kuka tahansa voi ilmoittautua malliehdokkaaksi yhtiön kotisivuilla.

-Haluamme ravistella mielikuvaa siitä, kuka on hyvännäköinen ja muodikas, markkinointijohtaja Tiina Kuusisto perustelee.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat