Mainos

Lämpöaalto tulee: Loppuviikkoa kohden vain lämpenee – sääkartoilla +20 astetta!

Toukokuun ensimmäinen viikko on jopa kesäisen lämmin.

Tällä viikolla Suomi kuuluu korkeapaineen alueeseen. Sää on laajalti poutaista, aurinkoista ja lämmintä.

Mitä tarkoittaa terminen kesä?

Terminen kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi +10 asteen yläpuolella. Termisen kesän alkamispäivä selviää siis aina vasta jälkikäteen, kun lämpötilat ovat pysytelleet parisen viikkoa määritelmät täyttävissä lukemissa.

Terminen kesä alkaa Etelä-Suomessa keskimäärin toukokuun puolivälin jälkeen ja kestää syyskuun puoliväliin asti. Maan pohjoisosassa kesä on yleensä noin kuukauden etelärannikon kesää lyhyempi sekä alusta että lopusta.

Kesän alkaminen vaihtelee tavanomaisesti muutaman viikon keskimääräisen ajankohdan molemmin puolin. Varhaisimmillaan kesä on vuodesta 1961 lähtevien tilastojen mukaan alkanut Etelä-Suomessa 19. huhtikuuta vuosina 2000 ja 1990. Maan keskivaiheilla kesä on alkanut varhaisimmillaan jo huhti-toukokuun vaihteessa, vaikka yleensä tässä vaiheessa siirrytään vasta talvesta kevääseen.

Maan pohjoisosassa termisen kesän alkamisen määrittäminen ei aina ole helppoa. Jo toukokuun alkupuolella vuorokauden keskilämpötila saattaa usean viikon ajan ylittää +10 asteen rajan, mutta kesäkuussa onkin koleaa ja voi sataa vielä luntakin.

Viime vuonna terminen kesä alkoi etelärannikolla 19. toukokuuta, Käsivarressa vasta 9. heinäkuuta.

Lähde: Ilmatieteen laitos

 – Lähipäivinä 20 asteen raja rikkoutuu varmasti. Päivisin taivaalle nousee kumpupilviä, mutta yöt ovat selkeitä ja kylmiä, sanoo MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen.

Tuuli on viikon mittaan heikkoa koko maassa, merialueilla välillä kohtalaista.

Tänään maanantaina Pohjois-Suomessa liikkuu kuitenkin vielä sadekuuroja ja pilvisyys on vaihtelevaa. Lämpötilat ovat siellä enimmäkseen kymmenen asteen vaiheilla. Etelä- ja Keski-Suomessa on poutaa ja laajalti aurinkoista. Lämpötilat ovat 15 asteen tuntumassa, paikoin sen yläpuolella.

Ensi yönäkin Lapissa on pakkasta, hallaa voi esiintyä koko maassa.

Tiistai on koko maassa poutainen päivä ja pilvisyys on vaihtelevaa. Lämpötilat ovat noususuunnassa. Tiistaina ollaan Etelä- ja Keski-Suomessa 15-18 asteessa, pohjoisessa 10-14 asteessa.

Milloin 20 astetta ylittyy?

Keskiviikkona korkeapaineen keskus on Suomen yllä.

– Sää on aurinkoista ja lämmintä. Keskiviikkona on ihan todennäköistä, että 20 astetta menee rikki Etelä- tai Keski-Suomessa sisämaassa. Koko maassa keskiviikko on hieman tiistaita lämpimämpi, ennustaa Miina Manninen.

Torstai on melko samankaltainen kuin keskiviikko. Pohjois-Suomessa voi tulla sadekuuroja. Etelä- ja Keski-Suomessa taivaalle nousee päivällä kumpupilviä, mutta sää on edelleen poutaista.

Perjantaina taivaalla saattaa olla pilviharsoa koko maassa. Sateita ennustetaan vain Pohjois-Lappiin, muualla jatkuu lämmin poutasää. Lämpötilat ovat suuressa osassa maata 15-20 asteessa, Lapissa on viileämpää.

Viikonloppuna länsivirtaus voimistuu. Pohjois-Suomen yli kulkee sateita itään.

– Etelä- ja Keski-Suomessa sää näyttää jatkuvan poutaisena. Pilvisyys voi vaihdella. Lämpötilat ovat edelleen suuressa osassa maata 15-20 asteessa, Lapissa on edelleen viileämpää, sanoo Miina Manninen.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

1:42

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.