Säässä pian hyinen käänne – lämpötila romahtaa ensi viikolla

Autoilijoille varoitus! Tiet voivat olla pian liukkaita 5:09
Autoilijoille varoitus! Tiet voivat olla pian liukkaita

Sää on muuttumassa Suomessa viileämmäksi viikonloppuna, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Vielä tänään lämpötilat ovat vuodenaikaan nähden melko korkeita. Etelässä ollaan 18–19 asteessa, ja pohjoisessa lämpötila liikkuu 10–15 asteessa.

Viikonlopun mittaan sää viilenee, ja sunnuntaina ollaan etelässä jo lähempänä 15 astetta. Pohjoisessa päivälämpötilat jäävät sunnuntaina alle kymmeneen asteeseen.

Etelä- ja keskiosissa maata on tänään enimmäkseen poutaista mutta paikoitellen sumuista. Pohjoisessa sataa vettä, ja illalla sateet leviävät lounaasta myös maan etelä- ja keskiosiin.

–  Lauantaina sadekuuroja tulee sitten jo monin paikoin. Siinä voi myös ukkostaa, päivystävä meteorologi Helena Laakso Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Sunnuntaina sateet vähenevät, kun ilmavirta kääntyy luoteeseen. Pohjoisessa voi tulla vielä sadekuuroja, mutta etenkin maan etelä- ja länsiosassa on aurinkoisempaa.

Viileämpää ilmaa virtaa sunnuntaina koko maahan, minkä lisäksi luoteistuuli voi olla puuskaista.

–  Tiedossa ei ole mitenkään mahtavan voimakasta tuulta. Tuulisuus voi kuitenkin vaikuttaa niin, että ilma tuntuu kylmemmältä, Laakso kertoo.

Ensi viikolla keskimääräistä viileämpää

Sääpalveluyritys Foreca kertoo torstaina julkaistussa kuukausiennusteessaan, että viileämpi sää on saamassa ensi viikolla jatkoa.

Forecan mukaan viime aikojen sää on ollut selvästi keskimääräistä syyskuun loppua lämpimämpää. Lokakuun ensimmäisen viikon lämpötilat ovat sen sijaan laajalti keskimääräistä viileämpiä Suomessa.

Ennusteen mukaan sekä päivä- että yölämpötilat putoavat ensi viikolla jopa kymmenkunta astetta syyskuun lopun korkeimmista lukemista.

–  Ero (ajankohdan) keskiarvoon on pienin maan eteläosassa ja suurin pohjoisessa. Lapissa on 1–3 astetta tavanomaista viileämpää. Maan etelä- ja keskiosassa ero keskiarvoon on alle asteen, meteorologi Joanna Rinne sanoo Forecan ennusteessa.

Ensi viikko vaikuttaa myös tavanomaista sateisemmalta. Erityisesti pohjoisessa osa sateista tulee vähitellen myös räntänä ja lumena.

–  Pohjoisessa, etenkin Lapissa, sataa ajoittain veden lisäksi lunta, Rinne kertoo.

–  Yöpakkasiin on syytä varautua etenkin pohjoisessa, mutta ne ovat ajoittain mahdollisia ainakin paikallisesti koko maassa.

Lue myös:

    Uusimmat