Mainos

Helleraja lähellä alkuviikolla, Lappiin jopa lunta – kauanko etelän lämpö kestää?

Sää jatkuu maan eteläosassa ja paikoin maan keskiosassakin lämpimänä myös ensi viikon alussa. Keski- ja Pohjois-Lapissa voi sen sijaan sataa räntää tai lunta.

Viikonloppu on maan etelä- ja keskiosassa kesäisen lämmin, lämpötilat kipuavat 20 asteen tienoille ja paikoin sen ylikin. Pohjoisessa lämpötilat ovat 10-18 asteessa ja Pohjois-Lapissa voi tulla sadekuuroja.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Korkeapaineen keskus pysyy Suomen eteläpuolella myös ensi viikolla.

– Etelä-Suomessa sää jatkuu aurinkoisena todennäköisesti torstaihin asti. Alkuviikolla ilma lämpenee etelässä vielä hieman, mutta helleraja tuskin rikkoutuu. Maanantaina ja tiistaina lämpötila on Etelä-Suomessa 20-23 astetta, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen.

Toukokuu alkanut harvinaisen lämpimänä

Kuluvan kuun keskilämpötila 1.-5. toukokuuta on ollut Ilmatieteen laitoksen mukaan harvinaisen korkea suurimmassa osassa maata. Harvinaisella tarkoitetaan säätilastoissa sitä, että tällainen tilanne toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Länsi-Suomessa ei olla ylletty harvinaisen korkeaan keskilämpötilaan, mutta sielläkin on ollut tavanomaista lämpimämpää. Korkeampi vastaavan jakson keskilämpötila on mitattu viimeksi vuonna 2008.

Maan keskiosassa maanantai on aurinkoinen, lämpötilat ovat siellä 20 asteen tuntumassa. Pohjoiseen alkaa kuitenkin virrata maanantaina viileämpää ilmaa luoteesta. Päivälämpötilat jäävät Lapissa kymmenen asteen alapuolelle. Pilvisyys lisääntyy lännestä alkaen ja sadealue saapuu Pohjois-Suomen länsiosaan tiistain vastaisena yönä.

– Sadealue kulkee Pohjois-Suomen yli tiistaiaamun ja tiistaipäivän aikana. Keski- ja Pohjois-Lapissa sade voi olla lunta tai räntää, etelämpänä vettä. Tiistai-iltapäivänä sadekuuroja on odotettavissa myös maan keskiosaan. Lapissa päivälämpötila jää kymmenen asteen alapuolelle, sanoo Miina Manninen.


1:41

Jatkuuko lämpö?

Sään ennustettavuus heikkenee tiistain sadealueen jälkeen.

– Pohjois-Suomessa sää muuttuu epävakaisemmaksi, seuraava sadealue kulkee pohjoisen yli todennäköisesti torstaina. Myös Etelä-Suomessa sateiden todennäköisyys kasvaa ensi viikon loppupuolella. Etelä-Suomessa sää todennäköisesti viilenee vähän ensi viikon viikonloppua kohden, toteaa Miina Manninen.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.