Lämmittävät keitot paukkupakkasiin

Talvisen hyisessä viimassa ulkoilun jälkeen on ihana käpertyä kotona sohvalle lämpimän keittokulhon kera.

Mehevä kasvissosekeitto, täyteläisen kermainen sienikeitto tai tulisen lämmittävä kanakeitto. Tässäpä kolme mainiota keinoa sulattaa pakkasessa jäätyneet sormet ja varpaat! Lämmin keitto on helppo valmistaa ja tekee taatusti sisuskaluille hyvää hyisen ulkoilun jälkeen. Nappaa tästä herkulliset keittoreseptit!

Lohikeitto

  • 5 perunaa
  • 1 sipuli
  • 510 valkopippuria
  • 1 laakerinlehti
  • 1 rkl voita
  • 1 l kalalientä
  • 500 g lohta
  • 2 dl kermaa
  • tilliä

Kuori perunat ja kuutioi tai lohko ne. Kuori ja pilko sipuli.

Laita perunat, sipuli, valkopippurit ja mausteet kattilaan. Kuullota niitä muutama minuutti voissa. Kaada kattilaan kuuma kalaliemi ja keitä, kunnes perunat ovat lähes kypsiä.

Irrota lohifileestä nahka ja paloittele lohi kuutioiksi. Lisää kuutiot keittoon ja keitä kunnes kala on kypsää.

Lisää kerma ja lämmitä kiehuvaksi, mutta älä enää keitä. Ota kattila liedeltä ja ripottele keiton päälle reilusti silputtua tilliä.

Tarjoile paahdetun ruisleivän kanssa.

Bataattisosekeitto

Tuo talven pimeyteen voimaa yrteistä.

  • 300 g bataattia
  • 1 porkkana
  • 1 palsternakka
  • 1 sipuli
  • suolaa
  • 2 dl 15% kermaa

Pilko juurekset ja nosta ne kattilaan, jossa on vettä. Keitä kymmenisen minuuttia ja soseuta sileäksi. Kuumenna uudelleen ja lisää kerma ja suolaa. Jatka soseuttamista sauvasekoittimella niin, että keitto on samettisen sileää.

Pirskottele päälle yrttiöljyä ja tarjoa mukana myös timjamiöljyssä paistettua patonkia.

Herkkutattikeitto

200 g herkkutatteja
1 sipuli hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 l kasvislientä
5 dl kermaa
2 siivua vaaleaa leipää
suolaa
mustapippuria
nokare voita
öljyä kuullottamiseen

Kuutioi tatit. Kuullota kuumassa kattilassa tattikuutiot, sipuli ja valkosipuli. Lisää kasvisliemi ja kerma. Keitä hiljalleen keittoa kunnes on 2/3-osaa jäljellä. Paahda leipäsiivut pannulla tai paahtimessa ja kuutioi siivut. Soseuta keitto ja suurusta paahdetulla leivällä. Paranna keittoa nokareella voita ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.

Kalakeitto leipäkuutioiden ja salsan kera

Saat maukkaasta kalakeitosta ruokaisamman, kun tarjoilet sen leipäkuutioiden kera. Kalana voit käyttää kuha- tai lohifileetä. Salsakastike antaa keitolle väriä ja makua.

4 annosta:

500 g kiinteitä kalafileitä
½ tl suolaa
1 fenkoli
5-6 salaattisipulia tai 2 purjoa
1 rkl öljyä
2 dl valkoviiniä
7 dl vettä
4 rkl hummerifondia
1 dl kuohukermaa

Salsakastike:

1 greippi
2 avokadoa
1 valkosipulinkynsi
½ tl sambal oelek -maustekastiketta
2 rkl silputtua persiljaa

Leipäkuutiot:

2 viipaletta vaaleaa leipää
suolaa
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
oliiviöljyä

1. Paloittele ja suolaa kala. Paloittele fenkoli ja salaattisipuli. Poista leivästä kuori ja kuutioi leipä. Paista sitten leipäkuutiot kullanruskeiksi oliiviöljyssä valkosipulin kanssa. Mausta suolalla.

2. Salsakastike: Kuori greippi, lohko se ja poista lohkoista "nahka" terävällä veitsellä. Puolita avokado ja poista hedelmäliha kuoresta. Leikkaa greippi ja avokado pieniksi paloiksi ja sekoita palat keskenään. Mausta puristetulla valkosipulilla, sambal oelekilla ja persiljalla.

3. Kuullota fenkolia ja salaattisipulia nopeasti öljyssä padassa. Kaada joukkoon viini, vesi, hummerifondi ja kerma. Kiehauta. Lisää joukkoon kala ja hauduta matalalla lämmöllä 4-5 minuutin ajan. Tarjoa keitto kulhossa. Lisää lopuksi joukkoon salsakastiketta ja ripottele leipäkuutioita pinnalle.

Tom yum kung -thaikeitto

Annoksesta valmistuu lämmittävä ja ruokaisa keitto isolle porukalle.

50 g galangalia
100 g tuoretta inkivääriä
1 nippu sitruunaruohoa
1 ½ l vettä
2 isoa punaista chiliä
500 g luumutomaatteja
2 nippua uutta sipulia varsineen
600 g broilerinfileetä
1 l kookosmaitoa
1 dl kalakastiketta
2 dl osterikastiketta
½ dl raakaruokosokeria
muutama kaffir-limen lehti tai/ja thai-basilikaa
4 limetin mehu
2 ruukkua tuoretta korianteria

Kuori ja leikkaa galangal-juuri sekä tuore inkivääri lohkoiksi. Riko sitruunaruohon varret rikki veitsen lappeella.

Lämmitä vesi isossa kattilassa kiehuvaksi. Lisää galangal, inkivääri ja sitruunaruoho.

Lisää punaiset chilit kokonaisena liemen sekaan. Keittele pari minuuttia.

Maistele välillä liemen vahvuutta. Jos liemi on liian vahvaa, poista chilit.

Pilko tomaatit neljään osaan ja siivuta sipulit (myös vihreät osat) ja lisää ne kattilaan.

Leikkaa broilerifileet ohuiksi (2–3 mm:n) suikaleiksi.

Kun kattilan seos kiehuu, lisää sekaan broilerisuikaleet ja kookosmaito. Anna kiehahtaa. Mausta keitto kalakastikkeella ja osterikastikkeella. Lisää sokeri, kaffir-limen lehdet ja vihreät sipulit ja limetin mehu maistellen. Lisää lopuksi silputtu thaibasilika ja korianteri.

Maa-artisokkakeitto

Maa-artisokkakeitto maistuu koko perheelle. Kokeile Oula Hännisen reseptiä.

500 g maa-artisokkia kuorittuna
1 keltasipuli
2 valkosipulin kynttä
1 l maitoa
5 dl kermaa
½ dl valkoviiniä
timjamia
suolaa
valkopippuria
voita

Kuutioi maa-artisokat. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota kasvikset kattilassa tilkassa öljyä.

Lisää viini, maito ja kerma sekä mausteet. Keitä kasvikset kypsiksi ja soseuta keitto.

Paranna keittoa nokareella voita ja tarkista maku.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat