Mainos

Lama koetteli mediataloja

Lama on koetellut toimitusten uutistuotantoa. Toissa vuonna irtisanottiin lähes 200 toimittajaa ja moni otti vastaan eläkepaketin. Ratkaisuja tehtiin usein iän perusteella, kertoo tuore tutkimus.

Erityisesti lehdet kärsivät levikin ja mainostulojen hiipumisesta, mutta lama kiristi myös radiota ja televisiota. Taantumaan reagoitiin nopeasti.

– Keväällä 2009 elettiin apeita aikoja, sillä yt-neuvotteluja käytiin melkein kaikissa toimituksissa, kirjoittaa erikoistutkija Kaarina Nikunen kirjassaan Enemmän vähemmällä.

Väen vähentyessä työt lisääntyivät. Tehoa ja pienempiä kuluja haettiin organisaatiomuutoksilla, jotka olivat melko varovaisia. Yleistoimittajia lisättiin, erikoistoimittajia karsittiin ja nuoria nostettiin esimiehiksi.

Tutkijan haastattelemat toimittajat näkivät irtisanomisissa ikäsyrjintää. Ikääntyvät leimataan helposti hitaiksi, joustamattomiksi ja osaamattomiksi verkkomaailmassa. Vanhemman väen mukana työpaikoilta lähti paljon hiljaista tietoa ja kontakteja.

Nikunen kysyykin, mikä on toimittajan ammattikuvan tulevaisuus.

– Kun työssä korostuu nopeus ja yleistoimittajuus, kuinka paljon mediamaailmassa on tilaa ikääntyville kokeneille toimittajille?

Tutkimus paljasti kuitenkin myös sen, että nuoret uupuvat työn paineissa ja pätkätyöt aiheuttavat heille epävarmuutta tulevaisuudesta.

Verkko ei tuo vielä rahaa

Verkkojournalismiin suhtaudutaan toimituksissa edelleen varovaisesti, vaikka sitä pidetäänkin tulevaisuuden mediana.

Silti netti on jo tullut osaksi työtä. Se tarkoittaa monitoimittamista eli uutisista tehdään myös online-versiot.

Epätietoisuutta aiheutti se, miten verkkojulkaisuja ja niillä ansaitsemista kehitetään. Ratkaisuna nähdään esimerkiksi verkkokukkarot, räätälöidyt sisällöt ja eri maksumuotojen yhdistelmät.

Yleisön osallistumista verkossa ei juuri hyödynnetty, ja oman median verkkokeskustelut herättivät ristiriitaisia tunteita.

Tampereen yliopiston Journalismin tutkimusyksikkö julkaisi Nikusen tutkimuksen tänään Helsingissä. Samalla julkistettiin Journalismikritiikin vuosikirja, jonka aiheisiin kuuluvat paitsi toimitustyö, myös uskontoa ja politiikkaa käsittelevä journalismi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.