Mainos

Lakkouhkien sumaa puretaan sunnuntaina

Maanantaina saattaa pysähtyä tuotanto muun muassa monissa metalliteollisuuden yrityksissä.

Syksyn ensimmäiset lakot saattavat alkaa maanantaina. STTK:laisen Toimihenkilöunionin työtaistelu voi aamupäivällä pysäyttää tuotannon monissa metalli- ja teknologiateollisuuden suurimmissa yrityksissä.

Kiistaan yritetään saada ratkaisu sunnuntai-iltana alkavissa neuvotteluissa. Ellei valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen vetämässä sovittelussa löydetä sopua, työtaistelu alkaa seitsemässä konsernissa. Lakon piirissä olisivat Aker-Yards, Outokumpu, Ovako, Rautaruukki, Wärtsilä, Boliden ja Luvata.

Työtaisteluun osallistuisi yli 2500 toimihenkilöä 34 työpaikassa. Tuotanto ilmeisesti pysähtyisi nopeasti ainakin metallia jalostavissa yrityksissä.

Lakon toinen vaihe käynnistyisi 31. lokakuuta. Sen piiriin tulisi 20 uutta yritystä ja niiden yli 40 toimipistettä. Se koskisi mm. Nokiaa, Konetta, Metsoa ja ABB:tä. Mukana olisi yli 4000 toimihenkilöä.

Tehyn neuvottelut jatkuvat ensi viikolla

Sairaanhoitajia edustavan Tehyn sopimusneuvotteluissa ei viikonlopun aikana ole odotettavissa edistystä. Tehyn ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen edustajat tapaavat seuraavan kerran maanantaina iltapäivällä. Neuvotteluaikoja on sovittu marraskuun puolelle asti.

Sen sijaan kiistaan metsäalan toimihenkilöiden työehtosopimuksista yritetään saada ratkaisu ennen maanantaina alkavaa lakkoa. Neuvotteluja jatketaan sunnuntai-iltana valtakunnansovittelijan toimistossa.

STTK:lainen Metsäalan asiantuntijoiden ammattiliitto Meto on ilmoittanut aloittavansa lakon maanantaina aamuyhdeksältä. Se koskisi noin 1600:aa metsäteollisuuden puunostossa ja -korjuussa toimivaa toimihenkilöä.

Maanantaina voi alkaa lakko myös ISS Palvelujen Inhouse-yksikössä. Vajaan 300:n SAK:laiseen Posti- ja logistiikka-alan unioniin kuuluvan työntekijän työtaistelu rajoittuu pääkaupunkiseudulle. Se koskee mm. puhelinvälitystä, aulapalveluja ja sisäistä postinkulkua ISS:n asiakasyrityksissä kuten Nokiassa, Sonerassa, Yleisradiossa ja Yhtyneissä Kuvalehdissä.

Kiistaa Itellan ISS:lle siirtyneiden työntekijöiden työehdoista sovitellaan sunnuntai-iltana piirisovittelija Esa Longan johdolla.

PAU:n puheenjohtaja Esa Vilkunan mukaan liitolla on valmiudet laajentaa painostustoimia. Hänen mukaansa "on vakavassa harkinnassa, että Postin puolelta rakennetaan tukiapparaatti".

Maanantaina alkaa Alkon työntekijöiden ja toimihenkilöiden ylityökielto. Noin 2500 henkilöä koskeva kielto kestää siihen asti, kunnes työehtosopimukset syntyvät.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.