Lakkouhka leijuu yhä ilmassa palkkakiistan vuoksi – Teollisuusliiton Aalto työnantajan tarjouksesta: "Se on niin marginaalinen, etten kehtaisi mennä esittämään sellaista julkisuuteen"

Jatkuvatko lakot? 16:40
Jatkuvatko lakot? Vieraina Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sekä Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle.

Vaikka Posti-kiistaan saatiin sopu aikaiseksi viime viikolla, työehtosopimuksiin liittyvät neuvottelut käyvät edelleen kuumina ja lakkojen uhka leijuu yhä ilmassa. 

Metsäteollisuus ilmoitti viime viikolla aloittavansa kuuden vuorokauden työsulun sahoilla ja vaneritehtailla 12. joulukuuta. Työnseisaus tarkoittaisi sitä, että Teollisuusliittoon kuuluvia työntekijöitä ei päästetä työsulun aikana töihin.

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus ovat käyneet jo pitkään neuvotteluja myös valtakunnansovittelijan johdolla. Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välinen tilanne on hankala, sillä liitot ovat olleet käytännössä jo kuukaudenpäivät sopimuksettomassa tilassa.

– Nyt olisi varmaan kohtuullinen aika saada niitä neuvottelutuloksia aikaiseksi. Valitettavasti vielä olemme aika kaukana toistemme näkemyksistä ja helppoa ratkaisua ei tunnu olevan, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto toteaa Huomenta Suomessa.

Ratkaisu saatava pian lakon uhan vuoksi

Myös Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle toivoo, että sopu saataisiin aikaiseksi mahdollisimman pian, sillä neuvotteluiden pitkittymisestä aiheutuvien lakkojen seuraukset voivat olla todella vakavat Suomen viennille, taloudelle ja työllisyydelle.

– Teknologiateollisuuden osalta puhutaan varmasti satojen miljoonien eurojen menetyksistä. Tämä lakon uhka koskee paitsi Teknologiateollisuutta, myös Kemianteollisuutta ja Mekaanista metsäteollisuutta – eli Suomen viestiä, Helle yksinkertaistaa.

Miksi Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja pitää Suomen vientiä äärimmäisen tärkeänä Suomelle? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Polttoainetoimituksissa voi tulla ongelmia

Toteutuessaan lakko ei välttämättä näy suoranaisesti tavalliselle kansalaiselle.

Aallon mukaan kaikkein näkyvimmin suomalainen saattaa törmätä lakon vaikutuksiin huoltoasemilla, sillä Nesteen polttoaineen toimituksessa voi ilmetä ongelmia.

– Oma käsitykseni on, että tämän viikon alkupuolella jo aletaan ajaa Nesteen toimintoja tietyllä tapaa alas. Sen vaikutukset tuotantoon ovat merkittäviä. Jos tämä lakko toteutuu, saattaa viedä viikon tai kaksi ennen kuin tuotantoa päästään nostamaan ylös.

Aalto pitää myös mahdollisena, että kuluvalla viikolla tukilakkoja saattaa ilmetä myös muilla kuin teollisuusalalla. 

Tästä neuvotteluissa kiikastaa

Ratkaisun avaimet ovat kuitenkin olemassa: liittojen välillä on enää auki yksi – mutta sitäkin painavampi – asia: palkankorotukset.

– Me haetaan tällä hetkellä sellaisia palkankorotuksia, joissa jäsenten ostovoima paranee. Työnantajalla näyttäisi olevan sellainen tavoite, ettei palkkoja saisi korottaa juuri lainkaan, Aalto kuvailee liittojen välistä ristiriitaa.

– Nythän me keskustelemme palkankorotuksen suuruudesta. Kyllä mekin olemme valmiita palkankorotuksiin. Näen, että se iso näkemysero, joka meillä tässä on, liittyy Suomen taloustilanteeseen ja tulevaisuudennäkymiin, Helle puolestaan toteaa.

"Työnantajan tarjoama palkakorotus marginaalinen"

Helteen mukaan suurin osa Teknologiateollisuuden jäsenyrityksistä on ilmaissut huolensa tulevaisuudesta, kun uusien tilausten määrä on ollut jo jonkin aikaa hiipumaan päin.

– Meidän näkökulmasta on erittäin tärkeää, että pystymme varmistamaan sellaiset sopimukset, joiden kanssa voidaan seuraavat vuodet elää ja pystymme huolehtimaan siitä, että voimme jatkossakin työllistää lisää ihmisiä, Helle jatkaa.

Vaikka Helle vakuutteli Huomenta Suomen haastattelussa Teknologiateollisuuden olevan valmis palkankorotuksiin oikeassa mittakaavassa, Aalto näkee, että liittojen väliset näkemyserot ovat liian suuret. 

– Meillä on ymmärrystä siitä, mikä se kilpailukyky on. Näyttää olevan niin, että se palkankorotuksen taso, jota työnantaja tarjoilee, on niin marginaalinen, etten kehtaisi mennä esittämään sellaista julkisuuteen, Aalto toteaa.

Myös kiky-tunnit hiertävät

Palkankorotusten lisäksi työaika on ollut yksittäinen asia, josta liitot ovat käyneet kädenvääntöä. Tämä on myös vaikuttanut Teknologiateollisuuden mielipiteisiin ja näkemyksiin työntekijöiden palkankorotuksista.

– Olemme olleet nyt valmiita siihenkin, että työaika lyhenisi siitä, mikä se on tällä hetkellä. Jos työaika lyhenee, on mielestäni on aika loogista, että palkankorotuksissa tämä täytyy myöskin huomioida, Helle perustelee.

Vaikka kyse onkin enää vain palkankorotuksiin liittyvistä näkemyseroista, ratkottavaa riittää. Tämän työmarkkinakierroksen suuri murheenkryyni on ollut kiky-tunnit, joissa myös on näkemyseroja työnantajan ja työntekijän välillä.

Työnantaja luopuisi niin sanotuista kiky-tunneista, mutta pihistäisi palkankorotuksista, kun taas Teollisuusliitto haluaa "24 tunnin talkootyön" eli kiky-tunnit kaikilta aloiltaan pois ilman, että sillä on vaikutusta palkankorotusprosenttiin.

– Tiedämme, että työpaikoilla sitä ei välttämättä käytetä ollenkaan tai sitä voidaan käyttää vapaa-ajan viettoon. Se kohtelee työpaikoilla hyvin eri lailla. Tämän takia me haluamme sen pois, Aalto selventää.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton väliset tes-neuvottelut jatkuvat tänään. 

Lue myös:

    Uusimmat