Lakkojen ehkäisy tuskin etenee

Lakkoihin, työriitoihin ja työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmiin ei ole tulossa nopeita muutoksia. Niitä ei ainakaan tehdä keskusjärjestöjen ja hallituksen yhteisillä päätöksillä.

Asia varmistui tänään, kun Toimihenkilökeskusjärjestö STTK päätti, ettei se ole mukana asiaa pohtivassa työryhmässä. STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää (sd.) katsoo, että neuvottelut eivät voi edetä pelkästään työnantajia edustavan Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) näkemysten pohjalta.

Maanantaina saman päätöksen teki SAK. Kolmesta palkansaajakeskusjärjestöstä vain korkeasti koulutettuja edustava Akava on ilmoittanut olevansa valmis jatkamaan neuvotteluja.

STTK ja SAK katsovat, että EK pyrkii lähinnä vain rajoittamaan lakko-oikeutta. Ay-liikkeen tavoitteena on uudistaa koko sopimus- ja neuvottelujärjestelmää tupo-kauden jälkeiseen aikaan sopivaksi. Palkansaajapuoli ehkäisisi työriitoja siten, että ne voitaisiin ratkoa pelisäännöistä sopimalla.

- EK:n tahto on heikentää työtaisteluoikeuksia, määritellä tietyt ryhmät avainryhmiksi, ja kieltää heiltä työtaisteluoikeudet, Mäenpää tiivistää.

Neuvottelupöytään ei heti palata

Kahden suurimman keskusjärjestön, ja noin 1,7 miljoonan palkansaajan puuttuminen torppasi hankkeen ainakin toistaiseksi.

Kiista johtuu työnantaja- ja palkansaajapuolen keskinäisistä näkemyseroista. Hallitus joutuu pitkälti vain seuraamaan tilanteen kehitystä.

Työministeri Anni Sinnemäen (vihr.) mukaan asia ei nyt kovinkaan nopeasti etene.

- Asiakokonaisuus on sellainen, että jos siitä halutaan neuvotella, tarvitaan kaikkia työmarkkinakeskusjärjestöjä. Neuvotteluja ei voida jatkaa vain vajaalla porukalla.

Ministeriö pyrkii edelleen saamaan osapuolet saman pöydän ääreen. Sinnemäki korostaa, että järjestöt ovat kuitenkin keskenään löytäneet yhteisiä näkemyksiä monista asioista, joilla sopimus- ja neuvottelujärjestelmää voidaan kehittää.

Myös EK on kiistänyt pyrkivänsä lakko-oikeuden rajoittamiseen, ja on pitänyt uudistustyön jatkumista tarpeellisena, koska työelämän ongelmat jatkuvat.

(MTV3 - STT)

Katso Vesa Kallionpään juttu

Lue myös:

    Uusimmat