Mainos

Lakko hankaloittaa liikkumista pääkaupunkiseudulla

Suuri osa pääkaupunkiseudun bussiliikenteestä on seisonut tänään Concordia- ja Connex-yhtiöiden lakon vuoksi. Työtaistelun kestosta ei ole tietoa.

Bussinkuljettajien työtaistelu on vaikeuttanut tänään tuhansien ihmisten liikkumista pääkaupunkiseudulla. Noin puolet pääkaupunkiseudun bussiliikenteestä on pysähtynyt Concordia- ja Connex-yhtiöiden kuljettajien lakon vuoksi.

Lakon vaikutukset ovat suurimmat Espoossa ja Vantaalla, joissa sisäinen liikenne pysähtyy lähes kokonaan.

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla liikennöivien Concordia- ja Connex-yhtiöiden johdon ja henkilöstön välillä ei ole käyty neuvotteluja kiistan ratkaisemiseksi. Kiistan syynä on työaikoja ja työsuhteiden pilkkomista koskevat erimielisyydet.

Bussiyhtiöiden pääluottamusmiesten mukaan yhtiöt pyrkivät muuttamaan pysyviä ja kokoaikaisia työsuhteita osa-aikaisiksi. PääluottamusmiesJori Kopra Connex Vantaa Oy:stä sanoo, että asiaan on vaadittu korjausta jo parin vuoden ajan, mutta osa-aikaisten keikkakuljettajien määrää on vain lisätty. Kopran mukaan työnantajan haluttomuus neuvotella ei anna muuta mahdollisuutta kuin ryhtyä painostustoimiin.

Työnantajien mukaan yhtiöt eivät ole muuttamassa pysyviä ja kokoaikaisia työsuhteita osa-aikatöiksi, vaan ne pyrkivät tarjoamaan osa-aikatyötä vain niille, jotka haluavat sitä tehdä. Connexin toimitusjohtaja Markku Haavisto sanoo tiedotteessaan, että osa-aikatyöhön haluavia kuljettajia tarvitaan ruuhkahuippujen tasaamiseksi, jotta kokoaikaisten kuljettajien työajat voitaisiin järjestää heidän toiveidensa mukaisiksi.

Lakon pituudesta ei ole tietoa

Lakkoon on osallistunut kaikkiaan noin 1 300 kuljettajaa. Työtaistelun kestosta ei ole tietoa.

Liikenteestä pois jäävät bussit voi tarkistaa aikataulukirjoista, joissa mainitaan kutakin linjaa ajava yhtiö. Osa linjoista voidaan kuitenkin ajaa esimiesvoimin ja ajettavista linjoista pyritään tiedottamaan.

Lakon piirissä eivät ole olleet muun muassa HKL:n, Suomen turistiauton, Etelä-Suomen linjaliikenteen, Pohjolan liikenteen, Lähilinjojen ja Westendin linjan autot.

Norjalaisomisteinen Concordia Bus Finland on pääkaupunkiseudun toiseksi suurin liikennöitsijä, jossa sillä on käytössään noin 330 bussia. Ranskalaisella pörssiyhtiö Connex Finland Oy:lla on busseja 350, ja se harjoittaa liikennettä pääkaupunkiseudun ohella Tampereen seudulla, Etelä-Pohjanmaassa sekä Satakunnassa. Connex vastaa muun muassa lentokenttäliikenteestä Helsinki-Vantaan lentokentälle.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 09.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.