Mainos

Lakiesitys uhkaa Ranskan ja Turkin välejä

Turkki on uhannut katkaista diplomaattisuhteensa Ranskaan, mikäli Ranska hyväksyy Armenian kansanmurhan kieltämisen kriminalisoivan lain. Ranskan parlamentin alahuone äänestää ensi viikolla laista, jonka mukaan vuosina 1915-1916 tapahtuneiden armenialaisten joukkosurmia tulee pitää kansanmurhana.

Turkin Ranskan-suurlähettilään Engin Solakoglun mukaan lain hyväksyminen johtaisi kaiken Turkin ja Ranskan välisen virallisen yhteistyön lopettamiseen.

Jos lakiesitys hyväksytään, kansanmurhan julkisesta kieltämisestä voi Ranskassa vastedes saada vuoden vankeusrangaistuksen ja jopa 45 000 euron sakon.

Ranska on tunnustanut Armeniassa ottomaanivallan luhistumisen aikaan tapahtuneet väkivaltaisuudet virallisesti kansanmurhaksi vuonna 2001. Väkivaltaisuuksissa kuoli satojatuhansia armenialaisia, Armenian arvion mukaan jopa 1,5 miljoonaa.

Turkki on kiistänyt kansanmurhan. Sen mukaan armenialaiset nousivat kapinaan ottomaanivaltaa vastaan yhdessä venäläisten kanssa, ja seuranneissa taisteluissa kuoli satojatuhansia armenialaisia ja myös turkkilaisia.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.