Miksi Suomessa on nyt ennätyksellisen kuuma? Syynä tämä möhkälemäinen olio

Sääkartat hohkaavat punaisina – helle-ennätykset rikkoutumassa 2:51
Sääkartat hohkaavat punaisina – helle-ennätykset rikkoutumassa

Suomi on lämpimimpiä paikkoja Euroopassa eikä muutosta tilanteeseen ole ihan heti näköpiirissä. MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokelan mukaan rikki menevät todennäköisesti niin toukokuun lämpöennätys kuin hellepäiväennätyskin.

Suomi on tällä hetkellä yksi Euroopan lämpimimmistä paikoista. Yhtä lämmintä tai lämpimämpää on nyt Etelä- ja Itä-Euroopassa, lännessä sen sijaan vallitsevat viileämmät ilmamassat. Suomea kuumempia lämpötiloja on Etelä-Espanjassa, missä 35 asteen raja voi mennä rikki. 

MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela kertoo, että syy Suomen poikkeuksellisen lämpimään toukokuuhun on sulkukorkeapaineeksi muodostunut alue Pohjois- ja Itä-Euroopan sekä Venäjän yllä. 

– Siperiaan virtaa koko ajan kylmää ilmaa korkeapaineen kautta, mutta se korkeapaine taas kuljettaa Etelä-Euroopasta meille Suomeen lämmintä helleilmamassaa Itä-Euroopan kautta, Jokela selventää sääkartoilta

Huomenna keskiviikkona 30 astetta voi mennä rikki jossakin päin Suomen länsiosaa. Kuumimmat alueet ovat Seinäjoen ja Suomenselän alueella. Huomisen jälkeen sadekuurot yleistyvät maan etelä- ja keskiosassa ja kuumin ilmamassa siirtyy Lappiin. 

Torstaina pohjoisessa lämpötilat voivat lähennellä 30 astetta.

– On harvinaista, että Lapissa on toukokuussa näin lämmintä. 

Meneekö toukokuun lämpöennätys uusiksi?

Kaikkien aikojen toukokuun lämpöennätys, 31,0 astetta, on tehty 1995 Lapinjärvellä Ingermaninkylässä. Tuo ennätys voi nyt hyvinkin mennä rikki.

– Luulisin, että huomenna 30 asteen raja nyt ainakin menee rikki. En ihan usko, että mene 31 astetta, mutta ei se ihan mahdotonta ole huomennakaan. 

– Sanotaanko, että 31 asteen ylittämiselle on 30—40 prosentin mahdollisuus, Jokela sanoo. 

Joka tapauksessa paikkakuntakohtaisia ennätyksiä on jo rikkoutunut, Jokela toteaa.

Kuun ja samalla koko vuoden tähän mennessä ylin lämpötila, 29,2 astetta mitattiin tänään Heinolassa. Myös kuun viimeiset kolme päivää näyttävät ennusteissa helteisiltä, Jokela kertoo.

Syynä on Euroopassa viipyilevä sulkukorkeapaine, joka pitää matalapaineet loitolla.

– Sulkukorkeapaine muodostuu monesti sellaiseksi, että se ei anna periksi. Usein sääennusteissa näyttää, että viilenisi, mutta kun sulkukorkeapaine onkin voimistunut niin valtavaksi ja möhkälemäiseksi olioksi, sitä ei saa mikään tapettua. Eivät edes matalapaineet ja myrskyt, jotka joutuvat kiertämään. 

Myös hellepäivien ennätys rikkoutumassa

Jokelan mukaan sulkukorkeapaineen vallitessa korkeapaine usein jatkuu ja jatkuu ja tämä saattaa olla lähiviikkojen tilanne myös Suomessa.

Hellepäivien kappalemääräinen ennätys toukokuulta menee tänä vuonna rikki, Jokela ennustaa. 

– 14 hellepäivää menee rikki huomenna keskiviikkona. Sitten niitä ehtii tulla vielä kaksi kappaletta.

– Harvoin mitään lupaan, mutta nyt uskallan luvata, että hellepäiviä ehtii toukokuussa tulla 16, Jokela sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat