Älä anna paahteen nujertaa: Toimittaja testasi keinot, joilla viilennät itsesi ja kotisi

MTV Uutisten toimittaja otti selvää keinoista, joilla voi tavoitella viileämpää kesäpäivää.

Monet suomalaiset tuskailevat helteiden keskellä. Ennusteissa ei myöskään toistaiseksi näy loppua. 

Alla reilusti vinkkejä helteen keskelle.

Koti viileäksi

Aloitetaan paikasta, jossa vietämme eniten aikaa: kotioloissa sisällä oleva lämmin ilma pitää saada ulos. Tuuletin kannattaa siis asettaa ikkunan eteen osoittamaan ulospäin.

Lisäksi puhaltavan tuulettimen eteen voi asettaa kylmäkallen tai jäitä sisältävän astian. Tällöin kylmistä asioista nouseva viileys “tarttuu” ilmavirtaan. Vinkistä kerrotaan myös LiveScience-verkkojulkaisussa.

Vessa saattaa olla monien asuntojen kuumin huone kesäisin. Kuumuudesta voimme kesäisin syyttää ja talvisin kiittää pyyhekuivainta. Kesällä pyyhekuivaimesta koko pesuhuoneeseen hohkavan lämmön voi eristää frotee-kankaisella pyyhkeellä. Tästä kertoo ScienceDirect-verkkojulkaisu.

Makuuhuoneessa mahdollisesti olevat pimennysverhot kannattaa pitää helteellä koko päivän kiinni.

Ikkunasta paistava aurinko lämmittää huonetta päivän ajan, jos verhoja pidetään auki.

Syö ja juo oikein

Keittiön puolella kannattaa välttää keittolevyjen ja uunin turhaa käyttöä. Arkiruokana toimii mainiosti raikas salaatti tai tortillat. Proteiinin lähteeksi voi myös valita kasvisproteiinivalmisteen, jolloin kypsennysvaiheen voi jopa jättää väliin.

Lisäksi edellä mainituissa käytettävät vihannekset sisältävät paljon vettä, jonka riittävä hörppiminen saattaa unohtua viileään ilma-alaan tottuneilta suomalaisilta.

Kehomme tarvitsee vettä, jotta voimme hikoilla riittävästi. Hikoilun avulla kehomme viilenee. THL vinkkaa nesteytyksestä verkkosivuillaan.

Ulkona täytyy soveltaa

Ulkona olisi kiva olla kesäisin, mutta tukala kuumuus saattaa osoittautua esteeksi. Muutamia keinoja viilentymiseen toimittajan oman kokemuksen mukaan kuitenkin on. 

Ulos lähtiessä voi napata mukaansa pakkasessa jäätyneen geelipussin. Geelipussia ei kannata asettaa suoraan paljaalle iholle, mutta ihoteippi toimii hyvänä välikappaleena ihon ja pussin välissä.

Ihoteipillä pussin voi myös kiinnittää rinnan ympäri vaikkapa kainaloon, jossa se viilentää verenkiertoa tehokkaasti. Vaihtoehtoisesti geelipussin voi asettaa kesähatun alle. 

Kesähatun voi myös kastaa viileään veteen, jos pakastinta ei ole lähettyvillä.

Lue myös:

    Uusimmat