Lajunen: Yliopistojen lukukausimaksuilla kiire

EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevilta yliopisto-opiskelijoilta perittävät lukukausimaksut vaikuttaisivat Oulun yliopiston rehtorin mielestä myönteisesti mm yliopistojen kansainvälistymiseen.

Yliopistojen lukukausimaksupäätöksellä on Oulun yliopiston rehtorin Lauri Lajusen mukaan kiire. EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevilta yliopisto-opiskelijoilta perittävät lukukausimaksut vaikuttaisivat Lajusen mielestä myönteisesti yliopistojen kansainvälistymiseen ja yliopistojen yhteistyöhön.

-Jos esitys lukukausimaksuista ei etene, on Suomi pian maailmassa lähes ainoa maa, jossa korkeakouluopiskelu on kaikille edelleen maksutonta. Se merkitsisi nykyisen epämääräisen tilanteen jatkumista ja olisi haitallista yliopistoille, kun samanaikaisesti niitä vaaditaan uudistumaan ja kansainvälistymään, sanoi Lajunen Oulun yliopiston lukuvuoden avajaisissa.

Lukukausimaksupäätöstä tulisi kiirehtiä Lajusen mukaan siksikin, että yliopistot saisivat aikaa kehittää englanninkielistä opetustaan, rekrytoida opettajia ja markkinoida koulutustaan tehokkaasti.

Lajunen käsitteli puheessaan myös valtioneuvoston tavoitteita tehostaa valtion toimintaa vähentämällä henkilöstöä. Jos tavoite toteutuu, vähenee yliopistoista Lajusen mukaan vuoteen 2011 mennessä noin 10 000 työntekijää.

-Voimme monin järkevin toimenpitein tehostaa toimintaa. Sen sijaan yliopistojen tutkimuksen ja opetuksen laadun ja tuottavuuden parantaminen henkilöstöä vähentämällä on mahdoton tehtävä. Opettajien ja tutkijoiden määrien vähentämisellä olisi tuhoisa vaikutus opetuksen laatuun ja yliopistojen kansainväliseen kilpailukykyyn, Lajunen huomautti.

Lajunen oli puheessaan samaa mieltä loppukesällä valmistuneesta, johtaja Yrjö Neuvon työryhmän raportista, jossa esitetään opiskelupaikkojen vähentämistä ja opettajien tuntuvaa lisäämistä tekniikan alalla.

-Opetuksen laatuun ja tehokkuuteen panostamalla voitaisiin saavuttaa nykyiset tutkintomäärät nykyistä pienemmillä opiskelijoiden aloituspaikkojen määrillä ja näin parantaa laatua ja tuottavuutta. Sama periaate sopii kaikille yliopistojen koulutusaloille, Lajunen sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat