Mainos

Laitilan Säästöpankin johtaja tuomittiin korvauksiin

Turun hovioikeus on määrännyt entisen Laitilan Säästöpankin toimitusjohtajan Simo Raulan maksamaan 300 000 markkaa vahingonkorvauksena Omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal - SSP:lle. Mynämäen käräjäoikeus oli aikaisemmin hylännyt kanteen kaikkia pankin johdossa olleita seitsemää henkilöä vastaan.

Arsenal vaati Laitilan Säästöpankin johdolta yhteisvastuullisesti lähes 57 miljoonan markan korvausta pankin luottotappioihin johtaneista toimista. Vastaajina olivat pankin toimitusjohtaja, luottovaltuutettu ja pankin hallituksen viisi jäsentä. Salaisena puidun jutun perusteluissa käräjäoikeus oli sanonut laman, devalvaation ja markan kellutuksen vaikuttaneen pankin luottotappioihin. Ne eivät olleet kenenkään tiedossa tai ennustettavissa 1980-luvun lopussa.

Hovioikeuskin hylkäsi säästöpankin hallituksen jäseniin kohdistetut vaatimukset, koska hallituksella ei ollut syytä epäillä luottovaltuutettujen heille ilmoittamia tietoja. Lisäksi hovioikeus katsoi, että hallituksen jäsenillä ei ollut pankkialan koulutusta ja he hoitivat tehtäväänsä sivutoimisesti. Täten heidän ei voitu edellyttää perehtyvän luototukseen luottovaltuutetuilta saamiaan tietoja paremmin. Hovioikeuden mukaan toimitusjohtaja Raula on huolimattomuudellaan aiheuttanut Laitilan Säästöpankille 10 miljoonan markan vahingon. Oikeus kuitenkin sovitteli vahingonkorvauksen määrän 300000 markkaan.

Sovittelua pidettiin tarpeellisena, koska Raulan päätöksenteko luottoasioissa oli perustunut sellaisiin seikkoihin, jotka olivat poikkeuksellisen vaikeasti arvioitavissa. Lisäksi hänen päätöksentekoonsa oli vaikuttanut Säästöpankkien Keskusosakepankin luotonannon kasvattamista korostanut asenne. Oikeudenkäynnin asiakirjat on julistettu salaisiksi 20 vuoden ajaksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.