Laihduttaa ja pienentää vyötärönympärystä useilla senteillä – luovu sinäkin työtuolistasi

Korvaamalla istumisen seisomisella korjaat myös terveysongelmia!

Korvaamalla istumisen seisomisella korjaat merkitsevästi veren sokeri- ja rasva-arvojasi. Edelleen, jos kävelet istumisen sijasta, vyötärön ympäryksesi ja painosi pienenee merkitsevästi. Tähän tulokseen on tultu Australiassa.

Australialaistutkijat antoivat lähes 800 miehelle ja naiselle liikkumista mittaavat laitteet. Reiteen kiinnitetyt laitteet rekisteröivät viikon ajan ympäri vuorokauden ajan, jonka laitteen kantaja käytti nukkumiseen, makoiluun, seisomiseen ja asteluun. Osanottajat olivat 36–80-vuotiaita.

Tutkijat havaitsivat, että jo kahden tunnin istumisen korvaaminen seisomisella alensi verensokeria pari prosenttia ja triglyseridejä 11 prosenttia. Seisominen myös laski niin sanottua pahaa eli LDL-kolesterolia ja nosti hyvää HDL-kolesterolia.

Istumisen korvaaminen astelulla, joko kävelyllä tai juoksulla, laski painoindeksiä yli 10 prosenttia ja pienensi vyötärönympärystä useilla senteillä. Tämä yhteys ei ollut näkyvissä, jos istumisen korvasi seisomisella.

Tutkijat korostavat, että istumisen korvaaminen seisomisella ja liikkumisella auttaisi monen ihmisen sydänterveyttä. He suosittavatkin esimerkiksi työpaikoilla korkeudessa säädettävien työpöytien käyttöä. Tämä tutkimus on lajissaan ensimmäinen ja tutkijat katsovat, että lisätutkimukset aiheesta ovat paikallaan.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

16:51


Lähde: Sydänliitto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja