Mainos

Lähiökerrostalojen peruskorjaus kallista

Lähiössä tikittää aikapommi. Elementtikerrostalojen kunnollinen peruskorjaaminen on niin kallista, etteivät taloyhtiöt halua ryhtyä remonttiin. Kuitenkin talojen käyttöikä on tullut tiensä päähän. Teknillisen korkeakoulun työryhmä on tutkimut lähiöiden elementtitalojen peruskorjausta. Lopputulos oli, että talojen perusteellinen, asumismukavuutta lisäävä korjaaminen on kallista, 6 000-8 000 markkaa neliöltä.

Kerrostalon rakentamista

Tutkimusta vetäneen professori Seppo Huovisen mukaan taloihin tehdään nyt "halpoja" julkisivukorjauksia, mutta nämä eivät hänen mukaansa lähiöongelmaa ratkaise. Pienien paikkausten takia taloja joudutaan yhtenään korjaamaan, sen sijaan, että tehtäisiin kerralla kaikki kuntoon. Siksi Huovinen perää valtiota tukemaan laajempia peruskorjauksia elementtitaloihin. Vaikka 1960 -1980 -luvulla rakennettujen elementtitalojen vauriot saattavat olla isoja, talojen runko ja perustukset ovat Huovisen mukaan hyvässä kunnossa, joten niiden purkaminen ei ole perusteltua. Huovisen ryhmä selvitti erityisesti sitä, voitaisiinko lähiökerrostalojen asumismukavuutta parantaa peruskorjausten yhteydessä esimerkiksi huoneistoalaa lisäämällä.

-Lähiökerrostalojen asunnoissa on usein hyvin puutteelliset kodinhoitotilat, varastot ja saunat, Huovinen selvittää lisätilojen tarvetta.

Tällaisella "laadukkaalla laajentavalla peruskorjauksella" voitaisiin elävöittää lähiöitä ja estää niiden slummiutuminen. Lähiöiden elementtitalojen huonoon kuntoon Huovinen löytää monta syytä. Yksi keskeinen on aravalaki, joka pakotti alhaisiin kustannuksiin. Näihin pääsemiseksi käytettiin huonoja materiaaleja ja suunnittelu oli hänen mukaansa retuperällä. Lähiökerrostalot oireilevat monin tavoin: betoniraudoitukset ruostuvat, betoni "korkkaantuu" ja eristysvilla homehtuu.

-Pahimmissa tapauksissa julkisivun vauriot voivat olla niin vakavia, että julkisivun ulkokuori joudutaan purkamaan, Huovinen sanoo.
(STT)
Lisää asiaa asumisesta, rakentamisesta ja remontoinnista MTV3 Internetin Rakenteilla-sivuilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.